Molen De Zalm / De Salm, Nauerna

Nauerna, Noord-Holland

De Zalm / De Salm
snuifmolen, verfmolen

Nauerna
aan de Nauernase Vaart

geschiedenis
De molen stond oorspronkelijk in De Rijp. In 1735 werd de molen daar gesloopt en herbouwd te Nauerna.
Op 11 februari 1735 verkoopt Pieter Jacobsz. Kieft, aan zijn broer Cornelis Jacobsz. Kieft, de halve snuifmolen 'de Zalm', tevens een stuk land waarop die molen is gebouwd en een ledig erf in De Rijp, waarop de molen heeft gestaan, voor 1090 gulden. De aandelen in de molen verwisselen in de daarop volgende jaren veelvuldig van eigenaar, toch blijft de familie Kieft in ieder geval tot 1775 mede-eigenaar van de molen.
Tussen 1775 en 1779 is de molen ingericht voor het vermalen van verfstoffen. Op 9 september 1779 verkoopt Claas Stuurman, te Nauwerna, aan Dirk Wit, te Zaandam, den molen 'de Zalm'. laatst gebruikt tot het malen van snuiftabak, nu verfmolen.
Tussen 1789 en 1806 is de molen eigendom van de 'rederij der papiermolens', In 1807 is de firma Jan Smit & Zoon eigenaar, in 1811 zijn zij dit nog steeds.
Hierna zijn voor zover ik weet geen gegevens meer aanwezig. Vermoedelijk is de molen niet lang hierna gesloopt.
Op de kaart van T. Monsieur uit 1819 komt de molen niet meer voor.

- 'Molens te Assendelft' P. Boorsma 1942.