Molen De Mol (voorganger), Wormer

Wormer, Noord-Holland

Aan de Zaan en de Wormerringdijk, waar de Zandweg begint.
Wormerland, Noord-Holland

Dubbel oliewerk

opvolger
geschiedenis
De Mol is gebouwd in het jaar 1691. Op 23 november van dat jaar werd de windbrief van deze oliemolen uitgereikt aan Jacob Pietersz. Banning. Eerder in dat jaar had Pieter Pietersz. Mol, zeer waarschijnlijk een broer van de bouwheer, het land gekocht van veerman Hendrick Dircksz., waarop de molen gebouwd zou worden. De Mol werd op 21 mei 1699 door Banning tegen brand verzekerd in een assurantiecontract.
Bij de oprichting van het olieslagerscontract voor ladingen op 14 juni 1727 werd ook de Mol hierin verzekerd, eigenaar van de molen was toen Johannes Haentjes. De opstal van de molen zelf werd pas op 3 mei 1783 bij het OC verzekerd. Voor het OC contract was dit echter een kat in de zak, want op 7 april 1786 brandde de Mol tot de grond toe af. Het OC keerde voor de lading van de molen een bedrag van Fl.2131,15 uit, voor de molen werd er Fl.4500,- betaald. Deze gelden werden uitgekeerd aan de Weduwe C.Mol, die op de plaats van de verbrande molen een nieuwe laat bouwen. Deze nieuwe molen werd in 1904 afgebroken en naar Hensbroek verplaatst.

- "Gedenkboek van het olieslagerscontract" 1912
- "Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968 blz. 189-190

trivia
Voorganger van oliemolen "de Mol", achtkante bovenkruier met schuur, te Wormer aan de Zaan en de Wormerringdijk, waar de Zandweg begint. Bouwjaar 1691, verbrand in 1786.

Rotterdamse courant, 11 april 1786:
"Tusschen laatstleden Donderdag en Vrydag nagt is aan de Oostkant van Wormerveer Brand ontstaan in de Oly-Molen 'De Mol' , die, met de daar nevens staande Knegts-Woning, zeer spoedig tot den grond toe afgebrandden; ten gelukke was het Weer stil, anders hadden zeven daar omstreeks leggende Molens mede in groot gevaar geweest."