Molen De Leeuw, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

De Leeuw

Wormerveer
aan de weg en aan de Zaan, binnendijks in de zuid, 7e vanaf het Z

De windbrief voor de Leeuw werd op 1 oktober 1646 uitgereikt aan Jan Heyndrikcxsz.

In 1683 behoorde de Leeuw toe aan Cornelis Jacobsz. Leen, die hem op 16 oktober van dat jaar liet verzekeren tegen brand. Bij de oprichting van het olieslagerscontract voor ladingen werd ook de Leeuw deelnemer op 17 juni 1727. Tys Pouwelsz. Schaap was toen zijn eigenaar; dezelfde persoon, maar dan Tys Morijaen geheten, liet de opstallen van de Leeuw op 1 juni 1733 verzekeren.

Tegen het einde van de 18e eeuw behoorde de Leeuw toe aan Jacob Thijsz. Kaan, die oa. ook olieslager was met de molens "de Liefde", "de Groeneboer", "de Schilp" en "de Bonte Ruiter". Na het overlijden van Jacob Kaan in 1810, kwam de Leeuw op 16 februari 1811 voor ƒ 3050,- in bezit van Dirk Vas. Deze zal niet lang plezier van de molen hebben. Het juiste jaar van verdwijnen van deze molen is onbekend, maar hij werd in ieder geval tussen 1811 en 1814 gesloopt.

"Duizend Zaanse molens" P.Boorsma 1968
"Het olieslagerscontract" R.Couwenhoven 2002
"Gedenkboek van het olieslagerscontract" 1912

Informatie van F. Rol.

trivia
Oliemolen "de Leeuw", achtkante bovenkruier met schuur, te Wormerveer aan weg en Zaan, binnendijks, in de zuid. Bouwjaar 1646, sloopjaar onbekend.

De locatie is een schatting gebaseerd op de beschrijving.