Molen De Korenhalm, Gravenpolder, 's-

Gravenpolder, 's-, Zeeland

Toon Hendrickx
0113-312568 (contactpersoon D. Dekker)

Vrijdag en zaterdag (van mei t/m september) en op afspraak

fietsroute in de buurt van De Korenhalm via fietsnetwerk.nl

inrichting

Eén koppel 17der blauwe en één koppel 17der kunststenen; buil (met elektromotor); sleepluiwerk; elektrisch luiwerk

De groene baard met witte bies is van plaatijzer en vermeldt: DE KORENHALM ANNO 1876.

Wit gekalkte boogjes boven de vensters en deuren sieren het geheel.

Engels; kruilier
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok.

Steenschijflopen 24 en 28 staven
Overbrengingsverhouding resp. 1 : 7,14 en 1 : 6,12

Pot ✉︎ 1141 binnen 1879 binnen 2000 23,40
Pot ✉︎ 1375 buiten 1883 buiten 2000 23,40

onbekend ✉︎ ? ? aanw.

geschiedenis

Deze molen heeft een voorganger gehad; die brandde op 8 juli 1875 af; overigens stond deze molen niet op dezelfde plaats, maar 50 meter verder, op een berg. De RK-kerk van Kwadendamme gaf vervolgens aan Z. Verhage grond voor 60 gulden per jaar in erfpacht om de huidige molen te bouwen.
In 1888 werd de molen verkocht, evenals in 1914 en 1927, toen H. Dijkman uit Elkerzee eigenaar werd. Deze deed de molen twee jaar later over aan W. Snoep Pzn. uit Goes, wiens zoon, Piet Snoep, de laatste beroepsmolenaar was en in 1960 de molen erfde.
(N.B. Piet Snoep overleed op 5 november 2010, inmiddels geen eigenaar meer, maar wel in de wetenschap dat zijn molen in goede handen was).

Opmerkelijk is dat de vulstukken tot de penbalk om de gietijzeren bovenas zitten en dat de staartbalk een oude houten scheepsmast is.
De molenromp is tot boven de stelling cilindrisch van vorm en opgebouwd uit gele, rode en blauwe baksteen. Dankzij de zes zolders was er vanouds riante opslagruimte voorbanden. Aan de noordzijde is een garage aangebouwd en aan de zuidzijde een schuur. waarin voorheen een koppel 16der kunst- en blauwe stenen werden aangedreven door een 40 PK elektromotor. Vroeger maalde Piet Snoep regelmatig veevoer op motorkracht.
Het moleninterieur is nog vrijwel authentiek met als maalinrichting een buil, pletter en hijsinrichting. De meng- en graanschoningsmachine zijn inmiddels verwijderd.

In 1992 liet de nieuwe eigenaar, Stichting Molen De Korenhalm, de stelling vernieuwen. Medio 2000 volgde het steken van twee nieuwe roeden met een iets grotere vlucht. Daarna werd de kap van nieuw dakleer voorzien en de molenbaard vernieuwd.

De tot 2000 aanwezige tweedehands buitenroede was aan beide zijden voorzien van ijzeren bussen. Evenwel was dit geen verlengde roede: zowel op de oorspronkelijke locatie Lambertschaag als te 's Gravenpolder was de vlucht 23.40 meter.

In verband met problemen rond het kruiwerk heeft deze molen in 2007 en 2008 geruime tijd stil moeten staan. In 2011/12 werd veel aandacht besteed aan het metselwerk van de romp.