De molen werd in 1836 gebouwd door Romke van der Werf uit Betterwird in opdracht van David Jans Sluiter.
De eerste molen die gebouwd werd was een grondzeiler en deed maar 4 jaar dienst: bij zwaar stormweer in 1840 waaide de Ropta van zijn fundamenten. De molen werd bij die gelegenheid meteen berbouwd en verhoogd tot stellingmolen.
In 1889 werd de molen door bliksem getroffen, maar dit veroorzaakte geen ernstige schade.
In 1962 kwam de molen in eigendom van de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. In 1971 vond een restauratie plaats en in 1978 werd een nieuw koppel maalstenen geplaatst.
Het pelwerk van deze molen is zeer goed bewaard gebleven.
Opmerkelijk is de geschiedenis van beide roeden van deze molen: de binnenroede was vanaf de jaren '40 een geklonken Gorter, die in 1996 werd vervangen door een moderne gelaste roede. De Scheepswerf Gorter te Hoogezand was het laatste bedrijf in Nederland dat nog geklonken roeden kon leveren. Rond 1949 was dit afgelopen.
De buitenroede is, met haar diagonale stuiklassen, nog opmerkelijker. Fabricaat of nummer heeft de roed niet en of dit de allereerste Bremer is, zoals wel is beweerd, is niet duidelijk. Uit inmiddels via Allemolens te lezen archiefstukken van De Hollandsche Molen lijkt dit min of meer te concluderen en dan zou deze roede eind 1950 gemaakt moeten zijn. Volgens anderen zat de eerste gelaste Bremer echter in Noordhorn. Hoe dan ook lijkt de buitenroede van Metslawier de oudste nog draaiende gelaste roede van Nederland.
In januari 2012 heeft men in Metslawier deze roede gestreken om hem te kunnen repareren, enige tijd later werd hij weer gestoken.