Molen Het Bruin Paard (2e), Ferwert/ Ferwerd

Ferwert/ Ferwerd, Fryslân

Molenlaan wz.
Noardeast-Fryslân, Fryslân
Ferwerderadiel
Ferwert A (3) 649 Thomas Willems Koolhaas, korenmolenaar

geschiedenis

Onder Jacob Klases Meekma werd de molen in 1848 geheel vernieuwd, zoals in de verkoopadvertentie in de Leeuwarder Courant van 23 oktober 1857 staat vermeld. De naam van de molen bleef daarbij gewoon dezelfde. De eerdere molen (zie de voorganger) had een vlucht van 20,6 meter, de nieuwe stellingmolen was groter en had een vlucht van 21,54 meter. Blijkens de advertentie van de aanbesteding in de Leeuwarder Courant van 25 april 1848 was het ontwerp van “architect J. Kingma te Ternaard”.

De tweede molen “Het Bruin Paard” was volgens de notariële archieven en aankondigingen in de krant eigendom van:
1836-1857 Jacob Klases Meekma
1857-1867 Jan Jetzes Sinnema
1867-1923 Jan Jaspers Jensma, later erven
1923-1927 Harke Sijbes Meindersma

Dick Bunskoeke, 7-12 sept. 2021.

In het in 1981 verschenen boek "Noordelijk Oostergo Ferwerderadeel" door Herma M. van den Berg staat op pagina 100: "Ten westen van het dorp stond tot 1927 aan de Molenlaan de rogge- en pelmolen het Bruine Paard uit 1832."

Op een afrekening van Mr. F.D. Poelstra, notaris te Leeuwarden, gedateerd 15 april 1927, staat: "Op de publieke veiling d.d. 11 april 1927 werd de "Rog en Pelmolen met woonhuis en schuur te Ferwerd van den heer H.S. Meindersma" gekocht." De koper was R. Douma, toentertijd onderwijzer aan de Chr. Muloschool te Ferwerd (1921-1928). De verkoopprijs bedroeg 4400 gulden. Het bijbehorende woonhuis met schuren en stallen werden ook verkocht.

Johan Kroon, 3 jan. 2005 & A.M. Douma, 9 jan. 2007.