Molen Kladse Molen / Sint Jan, Kladde

Kladde, Noord-Brabant

1986 deels afgebroken 1990 rest gesloopt

In 1851 kreeg Hendrik van Wezel ui Lepelstraat toestemming om een molen te Kladde te stichten.
Hij verkocht de molen in 1853 aan landbouwer Thomas de Wit.
Deze familie heeft de molen 70 jaar beheerd.
Na Thomas de Wit kwam Anthonius Adrianus uit Nieuw-Vossemeer en tenslotte Matthijs Adriaan de Wit van buurtschap de Kladde.

Sinds 1922 was de molen eigendom van Bastiaan den Oudsten, Marijn van Sliedrecht (vanaf 1924), en Chr. De Weert (vanaf 1937), allen uit Steenbergen.
In 1971 kwam de molen op de Monumentenlijst, maar dat bood geen soelaas. De molen verviel verder en werd 1986 gedeeltelijk afgebroken.
Daarmee was het verval niet voorbij: tenslotte is de romp in februari 1990 gesloopt. De verdwijning werd in de hand gewerkt doordat de aangevraagde sloopvergunning niet binnen de gestelde termijn in behandeling werd genomen; daardoor werd deze vergunning op een zeker moment automatisch verleend.
De laatste eigenaar was J. de Weert

In de laatste dagen van deze molen werd nog een koppel stenen gered door vrijwilligers van de stichting 'Levende Molens'. Dit ging naar De Twee Vrienden te Nieuw-Borgvliet, na eerst van 17der tot 16der verkleind te zijn.

Bijzonder was, dat - net als bij de ronde stenen molen van St. Annaland (Tholen) - de roeden in de as niet waren vastgewigd, maar vastgeklemd met bouten.

In één van de inrijpoorten bevond zich het motorhok waarin een Crossley dieselmotor stond opgesteld, is daar meer over bekend?
Informatie van John Verpaalen, 20-11-2020

trivia

Kladde ligt ten noorden van Halsteren. De naam van dit fraaie buurtschap is afkomstig van de leemkladden. Het woord klad houdt verband met termen als: kluit, kloot en klodder. In het verleden heette Kladde ook wel Leemkladde en in een akte in het Bergse stadsarchief uit 1589 komt de naam “Leemcladde” voor.

Zie voor verdere informatie Jaarboek 2006, bladzijde 68 t/m 74. Titel boek: Maalderij de Oude Molen 1881 - 2006. Uitgever: Heemkundige Studiekring Halsteren - Lepelstraat.
F. Bronkhorst.