Molen Borgelinkmolen, Denekamp

Denekamp, Overijssel

Ronald Bakker (10-9-2017)

Denekamp
Dinkelland, Overijssel
Gemeente Denekamp, sectie P, nr. 1072
landschappelijke waarde
Zeer groot; opvallend gelegen aan de rand van de bebouwde kom, met daar achter een hoge es voor landbouwdoeleinden.

Lattropperstraat 25
7591 PJ Denekamp
Ben Heinink / T. Huttenhuis / Rob Kwekkeboom / Jan Koehorst
0541-352299 / 0541-352154 / 0541-352771 / 06-24571636 / 06-13344560

€  Zaterdag. 1 april tot 31 oktober: 10.00 – 13.00 uur.
1 november tot 31 maart: 10.00 uur – 12.00 uur.

Verkoop div. soorten meel, ansichtkaarten en receptenboekjes

In de invaart is een kleine expositie van molenstenen; van 5000 jaar voor Christus t/m heden.

informatie voor scholen

Deze molen is met name bedoeld voor groepsrondleidingen. Voor scholen duren deze in de regel een ruim uur en voor de lerlingen is in de molen genoeg te doen.

Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw (fundering van Bentheimer zandsteen)
inrichting

Eén koppel 16der blauwe en één koppel 16der kunststenen; regulateur; sleepluiwerk; één koppel elektrisch aangedreven maalstenen.

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, met het opschrift 'Borgelinkmolen'

In het rietdek is het jaartal ‘1998’ aangebracht

Gedenksteen op het zuiden met tekst:
Tot lof van God alleen
Tot nut van iedereen
En voordeel van ons beiden
Was het, dat wij gerust
En van geen kwaad bewust
Den eersten steen hier leiden

Op het einde van de vangstok een rood konijn.

Engels; 28 ijzeren rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Bovenbonkelaar 26 kammen, steek 11.7 cm.
Steenschijflopen 31 staven, steek 9,7 cm.
Overbrengingsverhouding 1 : 6.21

Systeem Fauël met automatische remkleppen op beide roeden
Groot Wesseldijk ✉︎ 65 binnen 2002 2002 binnen aanw. 23,00
Groot Wesseldijk ✉︎ 64 buiten 2002 2002 buiten aanw. 23,00
wiekverbeteringen

Bij de rehabilitatie van deze molen is gekozen voor het systeem Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen.

Gieterij Hardinxveld ✉︎ 94 2001 2002 aanw. 05,30

of eerder

?? (1818) B. Wintels, Denekamp (2002)
eigendomshistorie

De Molenstichting Lattrop-Tilligte is eigenaar sinds 1992, daarvoor was dat de familie Borgelink sinds 1870.

geschiedenis

De molen werd in 1818 door Lambert Brandehof en Albert Keizer, resp. landbouwer en winkelier, gebouwd. Hoewel hun reeds bij Koninklijk Besluit van 24 november 1816 toestemming voor de bouw was verleend, werd de realisering enkele jaren vertraagd omdat de toenmalige eigenaar van het Singraven, Mark Anton markies de Thouars, tegen de bouw bezwaar had gemaakt. De tekst van de gedenksteen, die geplaatst is in de romp van de molen, herinnert aan de toen gevoerde strijd.

Nadat de molen in 1846 door brand vrijwel geheel was verwoest, werd enkele jaren daarna een tweede molen gebouwd. In 1853 ging deze in eigendom over aan Johannes Theunis Roessingh Udink, toenmalig eigenaar van het Singraven. Deze was ook de eigenaar van de watermolens van het Singraven en verpachtte zijn molenbezit aan de broers Gerrit en Herman Borgelink uit Gildehaus. In 1870 kocht Herman Borgelink de molen en vervolgens bleef zijn familie tot 1992 eigenaar.

Door vérgaande industrialisatie braken er in de twintigste eeuw slechte tijden voor de korenmolens aan, zo ook hier: in 1926 bouwde men aan de molen een motorhuis, om zo minder afhankelijk te zijn van de wind. Hier leidde dit echter heel snel tot onttakeling: in 1927 werden roeden, kap en stelling verwijderd en de molenromp voorzien van silo's voor de veevoederhandel van de familie Borgelink. Positief was dat het achtkant goed werd onderhouden: zo kreeg dit nog in 1957 geheel nieuw riet.

In 1992 verkocht de laatste particuliere eigenaar, opnieuw een Herman Borgelink, de molen voor een symbolisch bedrag aan de Molenstichting Lattrop–Tilligte. Hierbij werd tevens de naam gewijzigd in "Borgelinkmolen".

In het late najaar van 1996 startte molenmaker Wintels met de restauratiewerkzaamheden. Binnen volgde de totale uitsloop: alle ingebouwde silo's werden verwijderd, de verroeste aandrijfmotoren als schroot verkocht en ook het machinehuisje verdween.

Eind 1997 werd het oude riet van de molen gehaald waarna de romp opnieuw werd gedekt (en daarbij van het jaartal '1998' voorzien). Enige slechte legeringsbalken werden vervangen door nieuwe en er kwam een nieuwe stelling. Dat was de eerste fase van de restauratie (want toen was het geld even op...).

De tweede fase begon in december 2001, toen vlak voor de kerst de kap geplaatst werd. In het voorjaar van 2002 werd de staart gemonteerd. Op 27 juni volgde de bovenas en aansluitend op 28 juni de roeden, waarmee de rehabilitatie van deze molen een feit was. Sindsdien is de molen regelmatig draaiend te zien waarbij ook wordt gemalen.

De Borgelinkmolen heeft de beschikking over een achterbouw, een leslokaal, waar theorielessen worden gegeven voor molenaars in opleiding. Ook houdt de molenstichting Lattrop – Tilligte hier haar vergaderingen en worden groepen bezoekers ontvangen.

In juli 2016 begon men met een ingrijpende herstelwerkzaamheden: het houtwerk werd onder handen genomen, de molen helemaal geschilderd en waar nodig van nieuw riet voorzien. Ook zijn de roeden tijdelijk verwijderd om op de grond te worden nagekeken. Na zorgvuldig te zijn behandeld en geschilderd, zijn zij weer gestoken en heeft men de fokken vernieuwd. Daarna was de molen weer maalvaardig.

toelichting naam

De plek, waar de molen werd gebouwd behoorde tot het erve Brandehof. Behalve met de aanduiding Aole Möl (ter onderscheiding van de Nicolaasmolen als Nije Möl) werd de molen veelal genoemd naar de naam van het erf: Brandehofmolen.
Bij de completering van 2001 werd evenwel gekozen voor 'Borgelinkmolen', naar de familie die de molen zeer lang in eigendom had.

De molen ligt op wandelafstand van de bekende watermolen van Singraven