Molen (stellingmolen), Raamsdonk

Raamsdonk, Noord-Brabant

3 koppel maalstenen
zelfkruier
Fransen ✉︎ g.n. buiten 1925 1925 buiten ? 24,00

1936 verbrand en hersteld 1944 verwoest
geschiedenis
De molen werd gebouwd in 1904 door H. van Hoorn uit Oosterhout ter vervanging van een gesloopte standerdmolen. Eigenaar was B. de Vries uit Raamsdonk.

De molen was voorzien van zelfzwichting zonder doorboorde as, en zelfkruiing met twee windrozen op de kap. Na enkele jaren werden de zelfzwichting en zelfkruiing vervangen door zeilroeden en normale staart.

Al na ongeveer vijf jaar werd de molen omgebouwd naar een molen met buitenkruiwerk, met staart en schoren, wellicht na de verkoop van de molen in 1909.

De 5 Rivieren, 13 nov. 1936:
"In den afgeloopen nacht is een graanmolen te Raamsdonkdorp bewoond door den heer D.N. (M) de Bruin totaal afgebrand. In den molen was een groote hoeveelheid graan opgeslagen." (Jaap de Vries, 31 maart 2010)

Zierikzeesche Nieuwsbode, 13 nov. 1936:
"Donderdagnacht is door onbekende oorzaak de graanmolen te Raamsdonk (dorp) bewoond door den heer D.N. de Bruin totaal uitgebrand. In den molen was een groote hoeveelheid graan opgeslagen. Verzekering dekt de schade."

Op 13 november 1936 brandde de molen uit, mogelijk lag de oorzaak bij de hulpmotor, een 22 pk benzinemotor. De molen werd weer hersteld.

In 1944, toen de molen eigendom was van de familie De Bruijn, werd de molen door Duitse soldaten opgeblazen.

- "De Molenaar" 21 juni 1905 tweede blad pag. 1. Info: Erik Stoop, 28 okt. 2008.
- "De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat", Jan Rosendaal, in De Klopkei 1996-2 (tijdschrift van de Heemkundige Kring "De Erstelinghe", Waalwijk). Verzameling H. van der Kaay.