Molen De Vink, Herveld

Herveld, Gelderland

Bremer ✉︎ ? binnen 1969 1969 binnen aanw. 23,00

De binnenroede van deze molen is voorzien geweest van het systeem Van Bussel.

onbekend ✉︎ ? ? 1969? aanw. 05,50
Smulders ✉︎ g.n. ? 1969(?) ?

eigendomshistorie

De Stichting Molen de Vink is eigenaar sinds 3-01-2012; daarvoor was dat sinds 1868 de familie Vink.

geschiedenis

Het bouwjaar van de huidige molen is niet duidelijk uit bronnen op te maken. Meest aannemelijk is, dat de molen ergens uit de 18e eeuw dateert. Zelf voert de molen als bouwjaar '1722' en dit jaartal lees je vrijwel overal terug.

Sinds 1868 was de molen eigendom van de familie Vink. Steeds hield men de molen in bedrijf, maar in oktober 1944 ging het mis toen de molen door oorlogsgeweld behoorlijk beschadigd raakte. De schade is al vrij kort na de oorlog hersteld: er waren een nieuwe kapbedekking, windpeluw, trap, achterspruit en een roede nodig. Die roede kreeg ook meteen een stroomlijn.

In 1954 raakte de molen opnieuw beschadigd, nu door een storm en verspeelde toen de binnenroede. Nu werd het moeilijk voor molenaar Vink en er zijn momenten geweest dat het wat hem betreft niet meer ging: in De Molenaar van 26 juni 1957 biedt hij zijn molen voor verplaatsing of sloop te koop aan. Zover kwam het niet want de molen bleef, zij het stilstaand met één roede.

De gehechtheid van de familie Vink met de molen was groot en ook De Hollandsche Molen, zoveel is af te lezen uit 'Allemolens' bleef behoorlijk haar best doen.

Uiteindelijk werd in 1966 werd begonnen met een grote restauratie, die op 11 oktober 1969 met een feestelijke opening werd afgesloten. Die lange tijdsduur heeft onder meer hiermee te maken: tijdens de werkzaamheden ontdekte men dat de gietijzeren askop gescheurd was en niet kon worden gehandhaafd. Vervolgens is een gietijzeren as gestoken, die uit Brabant afkomstig zou zijn. Er kwam een nieuwe gelaste binnenroede, de oude buitenroede kon gehandhaafd blijven.

De molen draait regelmatig waarbij ook wordt gemalen.

Eigenaren van deze molen

• J. Sanders en E. Sanders (1820 - 1868)
  • C. Vink (1868 - 1912)
  • Hendrina Vink-Gijsbers (1912 - 1917)
  • Hendrik Cornelis Vink (1918 - 1961)
  • Cornelis Vink (1961 - 1998)
  • Hendrica Woudina Vink (1998 - 2012).
  • Stichting Molen de Vink (2012 -     )

Hendrik Cornelis Vink was hier molenaar en woonde naast de molen; zijn zoon Cornelis ging zijn eigen weg en vestigde zich uiteindelijk in Leiden, was daar naast leraar ook gemeenteraadslid, maar bleef betrokken bij de molen. Erica Vink, eveneens woonachtig te Leiden. droeg begin 2012 de molen over aan een stichting, waarin ook de familie Vink zitting heeft.

toelichting naam

De huidige naam werd gegeven, toen in 1969 de molen na een grote restauratie werd opleverd. Het is een verwijzing naar de familie die deze molen zeer lang in bezit heeft gehad.