Molen Speketerspolder, Waarland

Waarland, Noord-Holland

Waarland
Schagen, Noord-Holland
Geestmerambacht
Harenkarspel D (1) 176 De Polder Speketer

geschiedenis
De Speketerspolder was een stuk oud land tussen de vroegere meren Woudmeer en Slootgaard. De molen staat al aangegeven op de kaart van Beeldsnijder uit 1575.

De molen bemaalde de 152 ha grote Speketerspolder bij Schagen. Hij sloeg uit op de Raaksmaatsboezem. De molen werd o.a. bewoond door de familie Bommer.

In het oosten van de polder lag een lager polderdeel dat niet bij de Speketerspolder behoorde, maar middels een grondduiker bemalen werd door de molen van de Slootgaard, Tenbruggencatenummer 00355.

De molen werd in 1926 afgebroken bij de invoering van elektrische bemaling. In 1936 werd de polder bemalen door een elektrisch gemaal, bestaande uit een draaistroom-elektromotor van 22 pk met centrifugaalpomp, aan de oostzijde van de polder, op de fundering van de vroegere molen. Opbrengst 26 m3 per minuut.

De locatie van de molen, alsmede de omtrekken van de Speketerspolder, zijn na de ruilverkaveling niet meer in het landschap te herkennen.

Bronnen o.a.:
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

trivia
De foto is gemaakt rond 1895. De bekende molenaarsfamilie Bommer staat opgesteld, v.l.n.r. Jan, Manus, Arie, Piet, Hein, vader Arie Bommer, moeder Anna Bommer-Kooy, Neeltje, Betje en Jantje Bommer.

Mijn opa en zijn vader waren molenaars. Mijn opa werd te Speketerpolder geboren.
Mijn opa Piet Bommer werd later molenaar van de molen van de Graftermeer (de molen van Bommer, Tenbruggencatenummer 00309), daar werd mijn vader geboren.
Peter Bommer, 12 jan. 2020.

Mijn vader Jacob Rentenaar, inmiddels 94 jaar, heeft in de molenaarswoning gewoond. Mijn broer en zus zijn daar nog geboren.
Anita Rentenaar, 26 nov. 2020.

* In "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", tweede uitgaaf, Jhr. Mr. J.W.M. Schorer, 1894 staat als vlucht 14,50 m vermeld. Wij vermoeden dat 24,50 m werd bedoeld.