Molen van Mentink, Boerhaar

Boerhaar, Overijssel

Olst-Wijhe, Overijssel

n.v.t.

1931 onttakeld. 2018, begin april afgebroken

De molen op de Boerhaar.
In 1843 kwam Gerardus Mentink(1815-1887) uit Vaassen naar Wijhe en diende bij de gouverneur van Overijssel een verzoek in om een "wind-, koorn- en pelmolen" op de Boerhaar te mogen bouwen. De molen werd gebouwd door molenbouwer ten Zijthof uit Deventer.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad, 29 augustus 1848
Het onweder van ll. donderdag morgen heeft nog al eenige schade veroorzaakt.
In de korenmolen bij de Boerhaar is de as door midden geslagen.

Bredasche courant, 27 augustus 1848
In de Deventer Courant leest men : «Men meldt van Wijhe , gisteren 24 Aug.: « Heden morgen van 9 tot 10 uren was hier een allervreesselijkst onweder , vergezeld van sterk weeriicht en bliksem , hagel en zware stortregens. De bliksem sloeg in den korenmolen bij de Boerhaar eene roede wel 40 passen van den molen af, den as door midden, de spillen uit de steenen en baande zich een weg' door twee zolders, sloeg de benedendeur uit, gelukkig zonder brand te veroorzaken.

De molen is nog in het bezit van de familie Mentink. Nadat de molen overgegaan was op het elektrisch bemalen, werd de molen in 1931 onttakeld.
Begin april 2018 is het molenrestant afgebroken.
Informatie van Leo van der Drift, 21 april 2018