Molen Nieuwe Molen / Molen Hooglugt / Nieuwe Lenther Molen, Heino

Heino, Overijssel

Later in 1945 werd de molen door de geallieerden in brand geschoten.
B.G. Bökkers.

Nieuwe Lenther Molen

Deze molen werd in 1795 gebouwd door K. van den Berg.
Op de provinciale inventarislijst van de korenmolens uit 1805 staat vermeld dat de molen te Lenthe, verhuurd voor 250 gulden, maalde voor Heino en een gedeelte van Lenthe. De benaming 'Nieuwe Heinose Molen' zou dan ook juister zijn geweest.
De oude Heinose molen stond aan de Nieuwe Wetering. Dit was voor de bewoners van Heino minstens 20 minuten gaans. Deze nieuwe molen stond wel dichter bij het dorp en wel aan de grens van de Lenther marke met die van Heino, op de hoek Zwolseweg-Dalfserweg. Door een grenswijziging tussen de gemeenten Dalfsen en Heino in 1818 werd de grens verlegd naar de Twentseweg, waardoor de molen in de gemeente Heino kwam te staan.
De molen was een 8k-stellingmolen van het type bovenkruier met rietgedekte flanken en een stenen onderbouw.
Na molenaar K. van den Berg, komt Wilhelmus (Willem) Hooglugt omstreeks 1838 als molenaar op de Nieuwe Lenther Molen. Hij is geboren in Zwolle op 17 december 1811 als zoon van Hendrikus Hoogelucht en Hendrica Lamberts. Op 18 januari 1838 trouwt hij te Zwolle met Anna Catharina van der Kolk, geboren te Zwolle op 27 oktober 1815.

Bij de bevrijding in april 1945 schoten de Canadezen, ook vanwege het strategisch belang, op alles wat hoog was en dus geschikt als uitkijkpost. De molen van Hooglugt ging daarbij in vlammen op.

Bron: Uit de geschiedenis van Dalfsen - bladz. 333. Vereniging voor Heemkunde 'Omheining' te Heino.

4e afbeelding:
Op de afbeelding van het schilderij is links molen van Rakhorst/Kloosterman te zien en rechts molen van Hooglugt.

Molenaars waren:
Bernardus Oortwijn (1847-1910)