Molen De Vlinder, Rijnsburg

Rijnsburg, Zuid-Holland

Rijnsburg A (1) 1 Nicolaas IJperlaan, molenaar

Oud-Hollands opgehekt

Eigenaren waren: De Kluyver, Goense Maris en Van de Vijver.

In 1927 kreeg de molen een nieuw kruirad van Vereniging De Hollandsche Molen.

De Hollandsche Molen heeft nog wel een poging gedaan om de molen te behouden, maar helaas waren er geen mogelijkheden hiertoe. De molen werd tenslotte voor de sloop verkocht.
nog waarneembaar
RIJNSBURG - In Rijnsburg is een oude molen uit 1700 herontdekt. Bij de aanleg van de nieuwbouwwijk De Horn zijn de fundamenten van de molen in de grond gevonden. Het gebouw werd in 1935 gesloopt.

De fundering van de molen wordt zichtbaar gemaakt en met transparant materiaal afgedekt zodat het niet kan beschadigen. Daarnaast komt er een informatiepaneel met informatie.

Op de foto van Van Vliet is rechts van de molen de oude Rijnsburgse gasketel te zien.

Toelichting op het schilderij van Claude Monet:
De beroemde Franse impressionistische schilder Claude Monet kwam regelmatig naar Nederland om hier nieuwe inspiratie op te doen. Molens waren zijn favoriete onderwerp. Hij heeft ze o.a. geschilderd in de Zaanstreek, in Amsterdam, en tussen de bollenvelden. Afgebeeld staat een schilderij met de molen De Vlinder
Peter van Driel, 9 mei 2017

Op de foto's van E. Esselink, is het molenmonument te zien, dat op 12 maart 2020 onthuld werd door wethouder Adger van Helden van de gemeente Katwijk.
De precieze plek van De Vlinder is met een stuk metselwerk en een betonnen ring aangegeven. Ook de teerlingen van zijn voorganger zijn aangegeven, en één teerling is ook zichtbaar.