Molen van Van Broekhoven, Berlicum

Berlicum, Noord-Brabant

Sint-Michielsgestel, Noord-Brabant
Maasland
Berlicum en Middelrode G (1) 465 Peter Zwijsen, molenaar

gesloten voet

geschiedenis
Deze molen werd in 1819 gebouwd door Peter Zwijsen (vader van bisschop Zwijsen, de eerste aartsbisschop). Peter Zwijsen maalde ook op de molen de Ram in Kerkdriel. In 1802 kocht hij de watermolen Ter Steen, op de grens van Schijndel en Heeswijk, aan de rivier de Aa. Omdat deze teveel wateroverlast veroorzaakte, werd hij in 1819 door het rijk opgeheven. Zwijsen bouwde hierna de standerdmolen midden in het dorp Berlicum.

Bron: Heemkundekring 'de Plaets", Berlicum.
A. Wolters, 19 nov. 2005

Er is van deze molen een (uitvoerig) artikel geschreven in het blad van de Heemkundekring De Plaets te Berlicum (NBR)
Informatie van Kees Loeve, 21 feb. 2012.

Eigenaar W. van Himbergen.

Aug. 1925 de molen buiten gebruik en zijn bestaan in gevaar.
1927 hersteld.

De molen bleef in bedrijf ondanks de bouw van een tweede molen in Berlicum in 1852 en een derde in Middelrode in 1887.
Op 16 april 1935 werd de molen bij een openbare verkoping overgenomen door Goort van Broekhoven, afkomstig uit Beek, zie dbnr..
Toen rond 1936 de plaatselijke Boerenbond besloot zelf een maalderij te stichten, bood molenaar Goort van Broekhoven in De Molenaar van 31 maart 1937 zijn molen te koop aan, doch zonder resultaat. In 1940 werd de molen gesloopt. De Potroeden werden gestoken in de molen van Te Riele te Schalkhaar.
Goort van Broekhoven vroeg in 1943 en 1959 nog andere molens te koop.
Informatie van Erwin Esselink en Ton Meesters, Molenwereld maart 2015 blz. 116.