Molen De Hoop, Ruinerwold

Ruinerwold, Drenthe

1943  stroomlijnwieken

restant
1948 stelling ingestort 1957 onttakeld 1984 achtkant gesloopt

MOLEN "DE HOOP", RUINERWOLD, DIJKHUIZEN 62 (Z.Z.)
Ruinerwold is een gemeente in Zuidwest-Drenthe, ontstaan als Middeleeuws ontginningsgebied, waar al vroeg sprake is van een windmolen.
Op 19e-eeuwse kaarten zien we in de buurtschap Dijkhuizen (het tegenwoordige centrum) twee molens op slechts enkele honderden meters van elkaar .
De meest westelijke van deze twee is de oudste (er is een verkoop van deze molen bekend uit 1759), en hij stond onder meer bekend als "de molen van Bosman". Deze molen brandde af in november 1930.

In 1844 werd voor de familie Luichjes, afkomstig uit Gieten, de andere molen gebouwd door de fa. Timmer uit Meppel.
De nog aanwezige gevelsteen vermeldt dat de eerste steen is gelegd in dat jaar op 28 november door J. Luichjes. De molen heette "De Hoop", was in gebruik als korenmolen en
sinds 1857 ook als pelmolen.
1945: Ook na 1945 is de molen nog geregeld in gebruik, al zijn er al wel verzuchtingen over stijgende kosten.

20-07-1948: , tijdens een excursie van Friese molenaars, stortte de stelling naar beneden. Hierbij was ook de heer J.H. Rijnenberg, hoofdredacteur van het weekblad 'De Molenaar'.

21-07-1948: "De Molenaar" van 21 juli 1948 meldt dat er zich op de molen een ernstig ongeval heeft voorgedaan. De acht meter hoge stelling bezwijkt als de heer Rijnenberg (Leraar aan het Proefstation voor de Maalderij) met een zestiental molenaars een bezoek brengt.
De belasting van zoveel mensen op één plek op de stelling is teveel -en er zijn diverse tamelijk ernstig gewonden. Nog in datzelfde jaar is er dan al sprake van elektrisch malen en een sloopvergunning. In de daarop volgende jaren melden de archieven van de Hollandsche Molen dat het enthousiasme van molenaar Luichjes voor zijn bezit onder de druk van de economische omstandigheden geleidelijk bekoelt, en de molen komt niet weer goed aan de gang.

mei 1957: De molen is niet meer hersteld, maar in mei 1957 onttakeld en was eigendom van de fam. Luichjes.
In mei 1957 laat molenmaker Bisschop uit Dalfsen de gietijzeren as (jaartal 1886) dompen, en in plaats van de kap komt er een glazen koepel met omloop. Inwendig wordt het hele maalmechanisme vervangen door silo's.
In latere jaren zijn de pakhuizen en silo's van het veevoederbedrijf nog hoger opgetrokken, zodat deze tenslotte even hoog waren als de oude molenromp.
Inmiddels is nu zeer onlangs het bedrijf beëindigd, de gebouwen zijn in andere handen overgegaan en grote delen van het complex worden afgebroken.
Begin februari stak het oude molenlijf nog fier boven de schuren uit, maar de rietbekleding is er al af, deskundigen hebben vastgesteld dat "het geval" in zeer slechte toestand verkeert, en verdere afbraak is niet meer tegen te houden. Wat nu nog zal resten is de stenen onderbouw, geheel opgenomen en vrijwel verstopt in het gebouwtje dat op het terrein zal komen te staan.
Informatie van Jim van Opijnen
Dit bericht stond in stellingnieuws nr 8 van februari 1984 van de Molenstichting Drenthe
Informatie van W.Jans

Volgens de boekhouding van zeilmakerij Wouda te Meppel werden er voor deze molen zeilen gehuurd van de periode 1874 tot 1926. Er werden zeilen gehuurd voor een molen met een vlucht van 75 voet.

Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet(32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)

9 juli 2005:
In het centrum van Ruinerwold wordt het project Molenplein gerealiseerd (zie onderste afbeelding). Het project bestaat uit een molenwoning, zes appartementen en vier levensloop woningen Het terrein is onlangs bouwrijp gemaakt. Daarbij is de stomp van de oude molen vrijgekomen. Met deze stomp zal een bijzondere woning worden gerealiseerd. De zgn MOLENWONING wordt een unieke combinatie van de oude molenstomp en een moderne aanbouw In de molenstomp worden een royale hal met garderobe en toilet een werkkamer en de badkamer gesitueerd. De woonkamer, keuken, bijkeuken en een grote slaapkamer komen in de aanbouw. Op de verdieping worden nog een tweetal slaapkamer gerealiseerd. De auto kan worden geparkeerd in de garage of op één van de twee bijbehorende parkeer plaatsen Koopsom 449.000,-- v.o.n. kavelgrootte 770 m2

De molenstomp stond per maart 2009 te koop met kavel en bouwplan. Het bouwplan bestaat uit het renoveren van de molenromp en het realiseren van een moderne aanbouw.
De vraagprijs is 159.000,- euro, kosten koper.

De molenromp werd in 2010 verkocht en inmiddels omgebouwd tot woning.

Stenen achtkante onderbouw.

wetenswaardigheden

Diverse onderdelen van het binnenwerk worden gebruikt bij de restauratie van de molen in Ommen -Den Oordt