Molen Varwijk / Eben Haëzer, Zwartsluis

Zwartsluis, Overijssel

Zwartewaterland, Overijssel
Zwartsluis A (3) 943 Hendrik Appelo, molemaker

onttakeld

De laatste eigenaar was G.H. Varwijk

geschiedenis

1729: De voorganger van deze molen was een standerdmolen. De molen werd in 1729 gebouwd door Roelof Jans (1710-1771).

11-02-1850: De molen werd verkocht aan Hendrik Appelo die de molen tot 1880 in bezit had. De molen werd geveild, en als hoogste bieder werd Julius Varwijk uit Dedemsvaart de eigenaar van de molen voor het bedrag van ƒ 5250.

14-07-1865: Overijsselsche courant
"De korenmolen te Zwartsluis is aan een zijner wieken getroffen door de bliksem, die geheel verbrijzeld is en waarvan de stukken meer dan 100 el werden weggeslingerd. Het inwendige van den molen heeft ook zooveel geleden, dat hij voorloopig onbruikbaar is. Brand is hierbij niet ontstaan."

trivia

Foto 2 en 3 zijn in 1918 gemaakt door J.H. Varwijk (geb. 2 jan. 1898 te Dedemsvaart). Op beide foto's is een man met een pet te zien, dat was Julius Varwijk, geboren te Wierden in 1845. Hij was molenaar in Dedemsvaart, vanaf 1880 in Zwartsluis.