Molen van Van den Bosch, Doornspijk

Doornspijk, Gelderland

De eerste steen gelegd door
R,v,d, Bos oud 19 jaar

over de wieken

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad
Nog verneemt men dat verscheidene boerenhuizen geheel en gedeeltelijk zijn ingewaaid en dat van een onder Doornspijk staanden korenmolen eene roede werd afgebroken.

1925 verbrand, deels gesloopt restant ca. 2008 gesloopt

De eerste steen is gelegd door Rijk v.d. Bos op 10-6-1857, de molen was afkomstig uit Hoge Enk.
Rijk was de 19-jarige kleinzoon van eigenaar Jan Jansz. van den Bosch.

Rijks broer Gerrit en zijn zoons Gerrit-Jan en Gerard waren tot 1924 de molenaars.

In november 1925 brak brand uit nadat er iets mis ging met het voorverwarmen van de dieselmotor. De molen werd grotendeels vernield, en werd daarop onttakeld en gedeeltelijk gesloopt. De molen werd niet hersteld, de dieselmotor kon het verder alleen af. De romp doet dienst als pakhuis van de veevoeder- en kunstmesthandel van Jan van den Bosch.

Bron: Molenboek Oudheidkundige Ver. Arent thoe Boecop, 1991.
Verzameling H. van der Kaay.

Provinciale Overijsselse en Zwolsche Courant , 18-05-1940                                                                              Doornspijk - Toen de molenaar G. v.d. Bosch met zijn werkzaamheden op de molen bezig was, had hij het ongeluk van een verhoging te vallen. V.d.B. werd dusdanig aan het hoofd verwond dat dokter Bruins er aan te pas moest komen, er werd een hersenschudding geconstateerd.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 17 juni 2021

Eigenaar Jan van den Bosch beëindigde twee jaar geleden zijn veevoederbedrijf omdat er geen opvolger was en hij zelf richting pensioen ging. Nu is hij van plan de molenstomp binnenkort af te laten breken. De molen wordt niet meer gebruikt en het in standhouden van de stomp is een te kostbare zaak. Van de andere kant vindt hij de sloop wel jammer, omdat er altijd een Van den Bosch op deze molen gemalen heeft.
Ook molen De Duif in Nunspeet was lange tijd in handen van deze familie. De molen werd in 1857 overgeplaatst vanuit de Hoge Enk (even ten noordoosten van Doornspijk) naar zijn huidige plek aan de Zuiderzeestraatweg. In het muldershuis, dat in 1969 door nieuwbouw vervangen werd, stond dit jaartal met muurankers aangegeven. Deze muurankers werden daarna weer in de nieuwe woning aangebracht (thans Zuiderzeestraatweg 70).
Volgens Van den Bosch verbrandde de molen in 1924 (of november 1925??). Daarna werd de stomp als motormaalderij met stenen ingericht. Later werden de stenen verwijderd en vervangen door een hamermolen.
In de molenstomp zit nog de "eerstgelegde" steen.
Bron: Molenwereld 2003 nr 11 blz 307.

Dinsdagmorgen omstreeks half acht is brand ontstaan in den korenmolen van G. v.d. Bosch. Hoewel de brandweer spoedig ter plaatse was, viel aan blusschen van den molen niet te denken. De belendende perceelen zijn gespaard gebleven, doordat de wind uit oostelijke richting kwam. Was deze zoowel westelijk geweest, dan waren de gevolgen wellicht verschrikkelijk geweest.
In den molen was, naar men ons mededeelde een zeer groots voorraad aan lijnkoeken, graan enz. aanwezig, wat echter alles door het vuur verteerd is.
Een en ander was slechts laag verzekerd, zoodat het een belangrijke schade is voor den eigenaar. De brand moet ontstaan zijn in de machinekamer, doordat een defect aan den motor was gekomen en dit niet bijtijds was opgemerkt.
Bron: onbekend krantenbericht, gepubliceerd in Molenwereld, okt. 2011 blz. 361.