Molen De Belt, Holten

Holten, Overijssel

Twente

Wieksysteem Van Bussel met zelfzwichting

1889 verbrand en herbouwd
verwoest
geschiedenis
De molen heeft een roerige geschiedenis. Ten noorden van de weg Holten - Deventer stond vroeger de oude Holtense Standerdmolen, die in 1883 plaats moest maken voor de aan te leggen spoorlijn. De molen werd gesloopt en op enige afstand weer herbouwd

Op deze locatie werd in 1883 de standerdmolen herbouwd. In 1886 werd de standerdmolen toch gesloopt en vervangen door een achtkante stellingmolen, genaamd De Belt. Helaas verbrandde de molen al in 1889. De molen werd weer herbouwd met gebruikmaking van een Zaanse molen.
[Helaas weten we nog niet om welke Zaanse molen het gaat, wordt ook geen melding van gemaakt in het boek "Ontheemde Zaanse Molens".]

Na de eeuwwisseling werd de molen voorzien van zelfzwichting. De molen had toen reeds een ijzeren as. Er was waarschijnlijk een vooruitstrevende molenaar. In de crisisjaren ging het bergafwaarts met de molen.

In 1940 stond hij met slechts één roede tot de restauratie in 1943. Tijdens deze opknapbeurt kreeg de molen opgehekte roeden en vier stroomlijnneuzen volgens systeem van Bussel. De zeilen waren waarschijnlijk tweede hands.

De molen stond nabij het viaduct in de weg naar Deventer. Door Canadese oorlogshandelingen werd de bovenkruier op 8 april 1945 verwoest.

Bron "Het Zaagblad", Vereniging vrienden van de bolwerksmolen,1989,21, Lammert van Beek.
jnjv

Vanaf 1886 was de Holtense winkeliersfamilie Wansink eigenaar van de molen op de Belt.
Na het overlijden van Derk Jan Wansink in 1937 werd zijn broer Hendrik Jan Wansink molenaar. Later nam zoon Derk Jan nam het molenaarsgedeelte van het familiebedrijf op zich.
In de molen op de Belt hadden de Duitsers zich in de laatste oorlogsdagen verschanst. Vanuit deze hooggelegen plek hadden ze een goed uitzicht op de naderende bevrijders. Het zou deze prachtige molen fataal worden. Op de laatste dag voor de bevrijding werd de molen door de geallieerden in brand geschoten.
Henk van der Kaay, 6 okt. 2012.