Molen Uithoornsepolder, Het Zandpad (2e), Uithoorn

Uithoorn, Noord-Holland

Vrouwenakker
Amstelland

scheprad 5,20 m Ø, 64 cm ↔ (1864)
scheprad 5,20 m Ø, 52 cm ↔ (1894)

geschiedenis
De Uithoornsche polder tussen Kleine Drecht, Boterdijk en Amstel had een oppervlakte van 280 bunder werd bemalen door de watermolen Het Zandpad aan de Amsteldijk Zuid. Met het poldergedeelte, westelijk van de Kleine Drecht was de totale oppervlakte van de polder 640 bunder.
Het westelijk deel van de polder werd bemalen door de Vrouwenakkersemolen, gelegen aan het Jaagpad, nabij Vrouwenakker. De aangrenzende polder werd droog gehouden door de Calslager poldermolen, die de bijnaam de 'Moordmolen' droeg.

De Uithoornse poldermolens waren rietgedekte achtkante poldermolens. De molen Het Zandpad was grijsgroen geverfd met gele raamkozijnen. De roeden en borden waren olijfgroen, evenals de staart, de spruiten en de schoren. De enden hiervan waren wit, evenals de klapmutsen en de duivenjagers. Ook de roeden hadden witte stukjes op de assekop, de z.g. sokken.

Op de baard stond vermeld:
HET ZANDPAD
anno 1635-1851

In 1851 werd de molen aanzienlijk gerestaureerd.

Jan van Grieken (1832-1911), zoon van Hendrik van Grieken (molenaar van de Vrouwenakkerse molen) , gehuwd met Agatha van der Meer, vierde in 1911 zijn vijftigjarig molenaarschap, waarna zijn kleinzoon Jan van Grieken (1887-1966) gehuwd met Alberta Cornelia Meijer het molenaarsvak voortzette tot 1925.
A.A. van Grieken.

In 1863 werd de molen vernieuwd.

Algemeen Handelsblad, 25 mei 1928:
"Verdwijnende Molen.
De molen 't Zandpad' nabij Uithoorn, is voor afbraak verkocht."

Deze polder werd door twee molens bemalen.
De molen stond aan de noordoever van de Drecht, nabij het punt waar de Kromme Mijdrecht zuidwaarts afbuigt.

De molen bemaalde samen met nog drie andere molens het hele gebied dat gemeen lag met de latere de Noorder- en de Zuider Legmeerpolders, ofwel de Buitendijksche Buitenveldersche-, Thamerbuiten-, Uithoornsche- en Kalslagerpolder.

In "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864, wordt voor het scheprad 5,20 m diameter en 64 cm breedte vermeld, en vlucht 25,50 m.

Voorheen stond bij deze molen een vlucht van 18,12 m vermeld, bron onbekend en kan niet kloppen.

Op de onderstaande foto van molen ’t Zandpad staat het voltallige toenmalige bestuur van de Uithoornse polder.
De corpulente man links op de foto is mijn grootvader, Jacobus Johannis Verhoek die van ca. 1925 tot 1955 voorzitter was van de Uithoornse polder.
De beide molens werden onder druk van de boeren, die een betere waterpeilbeheersing wilden, afgebroken en vervangen door elektrische gemalen.
Bij zijn afscheid in 1955 is het gemaal, dat na de afbraak van de molen gebouwd is in het begin van de dertiger jaren, naar hem genoemd: Verhoek. Inmiddels staat op het gemaal, dat al weer jaren geen dienst meer doet als gemaal, weer de naam ‘t Zandpad.
Jan Verhoek, 2 feb. 2021.

Begin 2021 treedt er lekkage op door de dijk op de plek waar deze molen heeft gestaan. Deze wordt mogelijk veroorzaakt door de nog aanwezige voorwaterloop.
Bron: Waternet, 15 feb. 2021.