Molen De Hoop, Holwierde

Holwierde, Groningen

3 zaagramen, 2 koppel maalstenen
zelfzwichting op beide (houten) roeden, in 1937 van Bussel met remkleppen

De molen werd gebouwd in 1851 in opdracht van J.T.Houtman.
De Hoop was een bijzonder imponerende molen met een driedelige taak.
De molen had drie zaagramen, een complete pellerij en ook nog twee koppel maalstenen voor het verwerken van granen. De molen werd goed onderhouden en was sinds 1910 eigendom van Willem Bleeker, later W. Bleeker en Zonen. Deze molen is nog malend te zien in de film "Stoere Werkers".
In 1917 werd een binnenroede bij Pot besteld nr.2405 met een lengte van 22,00 m.
De ijzeren as was van H.J.Koning Foxham no.40-1899.

Beneden bevonden zich oorspronkelijk drie zaagramen met toebehoren. Omstreeks 1937 werd het zuidelijkste zaagraam verwijderd, aan de kolderstok werd een gewicht aangebracht voor het bewaren van het evenwicht. Op de eerste zolder bevond zich één koppel maalstenen, een tweede koppel was op de stellingzolder aangebracht. Omstreeks 1940 werd het onderste koppel verwijderd. Tevens werd er in 1940 een nieuwe Pot-roede gestoken.

Onder de stellingzolder bevonden zich nog twee pelstenen met een lange elevator en een dubbele overbrenging tussen beide pelstenen. Gedurende de oorlogsjaren was het pellen het voornaamste werk, er werd vaak dag en nacht gepeld.

In een apart bijgebouwde elektrische zagerij werd veel gezaagd met een horizontale zaag.

In april 1945 leed de molen oorlogsschade die onmiddellijk weer werd hersteld. Helaas ging op 26 oktober 1945 de molen in vlammen op, waarna hij niet meer is herbouwd.

Bron ondermeer: informatie van W.O. Bakker in De Utskoat nr. 6, april 1977
W.Jans, 28 maart 2011

Eigenaar:
J.T.Houtman (vertrok naar Winneweer), Edze Mulder (3 1/2 jaar), sinds 1852 tot 1855 Jac. H. van Buuren, sinds 1855 en in 1861 D.A.Omta, sinds 1880 Harm W.Bleeker, sinds 1910 Willem Bleeker; sinds 1942 zijn zoons Harm en Reinder Bleeker.
Molenaar/zager was Nienhuis.

Komt voor op de stafkaart van 1854 en de waterstaatskaart van 1874.

HOLWIERDE - Op het terrein van de voormalige houtzagerij Henderico in Holwierde komen dertig woningen.
Het bestemmingsplan wordt aangepast en het oude al jaren leegstaande gebouw wordt gesloopt.
De oude houtzagerij is veel dorpsbewoners al jaren een doorn in het oog. Het terrein is gevaarlijk en het gebouw zit vol asbest. Maar in die situatie komt dus nu verandering.

Het gaat om de gele loodsen met een kantoorpand tegenover de kerk van Holwierde, voorheen van de firma Bleeker. Tot de brand van 28 oktober 1945 stond hier de houtzaag-, koren- en pelmolen "De Hoop", bekend van de film Stoere Werkers. Zo gaat de laatste herinnering aan de molen verdwijnen.

3e afbeelding:
ansichtkaart van P. van den Berg waarop de molen nog de oude onderbouw heeft.