Molen Windlust, Overschild

Overschild, Groningen

9625 PG Overschild
Lex van der Gaag / Jacco de Maat

Houten achtkant, gedekt met verticale houten delen, op stenen onderbouw
Gedekt met houten delen
inrichting

Eén koppel maalstenen; kammenluiwerk. Onderin de molen een (niet meer maalvaardig) koppel elektrisch aangedreven maalstenen.

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften 'Windlust' '1859'.

In de stenen onderbouw staan door middel van bakstenen op tamelijk forse wijze de initialen 'HS' afgebeeld. Ongetwijfeld verwijst dit naar H. Schuurman, degene die deze molen tot stellingmolen verhoogde.

Voeghoutenkruiwerk; kruihaspel
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met duim; vangstok. Pal.

Bovenbonkelaar 25 kammen (zie 'Trivia')
Kammenluitafel 27 kammen
Luiaswiel 15 kammen
Steenschijf 24 staven

Zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen op beide roeden
Buurma ✉︎ 140 buiten 1984 1986 buiten aanw. 17,60
Pot ✉︎ 2385 binnen 1916 1949 binnen aanw. 17,60

In 1929 had deze molen op beide roeden al zelfzwichting.
Bij de grote restauratie van 1969 werd Oud-Hollandse ophekking (met zeilen) aangebracht, maar in 1984 keerde de zelfzwichting terug.

Muinck Keizer, J.M. de ✉︎ 115 1903 1931 aanw.

J.F. Dreise, Woltersum (1859) H. Schuurman (1914)
eigendomshistorie

De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is eigenaar sinds 1-01-2015, daarvoor was dat de Slochter Molenstichting sinds 1969; daarvoor K. van der Zwaag

geschiedenis

De molen werd in 1859 als grondzeiler gebouwd door molenmaker J.F. Dreise te Woltersum in opdracht van A. Kraaijinga. Voor de bouw is gebruik gemaakt van onderdelen van een kleine poldermolen die in Steendam had gestaan.

In of omstreeks 1914 werd de molen door H. Schuurman verhoogd tot stellingmolen. Hiervoor gebruikte hij stenen en balken van de afbraak van de oude veenborg Van Arnhem te Foxholsterbosch.
De molen ligt aan de westzijde van de Kanaalweg, nu afgesloten bij het verbrede Eemskanaal.

De in 1931 gestoken gietijzeren bovenas is afkomstig van de molen van de Siddebuurster polder te Siddeburen.

Tijdens de zware storm van 15/16 maart 1947 liep deze molen behoorlijke schade op: zo waaiden vrijwel alle kleppen af en brak een stuk van de binnenroede af. Tussen 1948 en 1950 herstelde molenmaker Aaltjo Dreise (Woltersum) de molen. De toen gestoken binnenroede was afkomstig van de korenmolen te Surhuisterveen, welke na stormschade in 1946 was onttakeld. Deze roede was ook daar niet nieuw, maar afkomstig uit Wagenborgen en voor Surhuisterveen ingekort. Voor Overschild moest de roede nogmaals worden ingekort. Na uitvoerige reparatie door roedensmid Buurma werd deze roede in 1984 opnieuw gestoken.

In 1967 kocht de Slochter Molenstichting de molen voor ƒ 1,-- van K. van der Zwaag. Deze had de molen sinds 1945 bemalen. Op dat moment was de staat van onderhoud slecht, vooral van wiekenkruis en bedekking van het achtkant.

Bij een restauratie in 1969 werd de molen Oud-Hollands opgehekt en uitgerust met zeilen. In 1984 keerde, tot vreugde van veel molenvrienden, de zelfzwichting terug.
In 2003 werd de stelling geheel vernieuwd; daarvoor had de molen geruime tijd stil moeten staan.

In 2010 werden beide roeden gestreken en de kap van de molenromp getakeld, om beneden te worden hersteld. Ook aan het metselwerk van de onderbouw was werk nodig; ook zijn daar enkele balken voorzien van koppen van kunsthars. Verder kreeg het achtkant een nieuw ondertafelement. Op 9 november 2011 is de geheel herstelde kap weer geplaatst.

Opmerkelijk voor wat de productie betreft: deze molen heeft nooit als bakkersmolen gefunctioneerd maar uitsluitend boerengemaal verricht.

trivia

Martin van Doornik, die indertijd op een dag opmetingen in deze molen had verricht, vertelde aan oud-molenaar Van der Zwaag (die toen nog in het molenaarshuis woonde) dat bovenwiel en -bonkelaar 'zuiver' op elkaar draaiden. "Van der Zwaag was hierover enorm verbaasd en stoof snel de molen in om mijn bewering te controleren. En hij kwam licht verbijsterd naar buiten. Toch waar! Toen hij mij daarna had uitgenodigd voor een warme middagmaaltijd met zijn gezin, hees hij zich, kort na een voorgebed, boven de tafel en liep hoofdschuddend voor de tweede maal naar de kap om nog eens zeker van zichzelf te zijn. Later, kort voor mijn vertrek naar huis, liep hij met gebalde vuisten de molen voor de derde keer binnen om weer opnieuw te tellen!
Ik had wel erg met hem te doen, daaruit blijkt dat Van der Zwaag een goudeerlijke vakmolenaar is. Hij wist gewoon dat dergelijke overbrengingen niet zuiver horen te zijn om zo min mogelijk slijtage van de kammen te ondervinden.”