Molen Fram, Woltersum

Woltersum, Groningen

meestal op zaterdag vanaf 13.30 uur en op afspraak
na telefonische afspraak

Houten achtkant, gedekt met verticale delen, op vierkante onderbouw met aangebouwde schuren
Gedekt met verticaal gepotdekselde delen
inrichting

Eén koppel 16der blauwe stenen (loper met beton verzwaard); kammenluiwerk; drie zaagramen met bijbehorende sleden en krabbelwerk; restanten van een pelwerk (pelspil en -schijfloop en doodbed met kuip)

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften 'anno' '1867' en daaronder "Fram"

Neutenkruiwerk met 22 neuten; kruilier met rondgaande ketting
Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok

Schijfloop maalspil 30 staven
Schijfloop pelspil 19 staven
Krukwiel 39 kammen
Onderbonkelaar 31 kammen
Luibonkelaar 31 kammen
Luiwiel 20 kammen
Overbrengingsverhoudingen:
Maalwerk 1 : 5,77
Zaagwerk 1 : 2,39
vm. Pelwerk 1 : 9,11

Systeem Fauël met automatische remkleppen op beide roeden
Buurma ✉︎ 71 binnen 1977 1979 binnen aanw. 19,00
Buurma ✉︎ 72 buiten 1977 1979 buiten aanw. 19,00
wiekverbeteringen

Sinds de grote maalvaardige restauratie van 1976/79 is de molen op beide roeden voorzien van het systeem Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen.
Daarvoor was de molen Oud-Hollands opgehekt.

De Prins van Oranje ✉︎ 1379 1891 1960 aanw.

Schuitema & Doornbosch (1960/61)
eigendomshistorie

De Stichting Het Groninger Landschap is eigenaar sinds 19-07-2012; daarvoor was dat lange tijd de Molenstichting Fivelingo, daarvoor de gemeente Ten Boer.

geschiedenis

De molen Fram is een in 1867 gebouwde houten achtkante stelling houtzaag- koren- en pelmolen met een houten tussenstuk op een met pannen gedekte schuur en houten kap. De ramen in de zaagschuur zijn ruitvormig.

De eerste eigenaar/molenaar W.E. Evenhuis was een groot bewonderaar van de Noorse ontdekkingsreiziger Nansen en gaf de molen de naam van Nansens schip: Fram.

Na 1931 maakte men geen gebruik meer van de windkracht, inmiddels was een snelzaagraam met bijbehorende slede aangebracht. In 1946 kwam de molen zonder (houten) roeden te staan en in 1955 stopten men daar met alle werkzaamheden. Op dat moment was de molen een romp met kap (met nog altijd een houten bovenas) en een stelling.

In 1960/61 liet de nieuwe eigenaar, de gemeente Ten Boer, de molen restaureren. Hierbij werd de houten bovenas vervangen door een gietijzeren en kreeg de molen twee Potroeden, afkomstig van de in 1960 gesloopte Oostbuurtse molen te Hazerswoude-Rijndijk. De roeden van deze tamelijk kleine wipmolen dienden voor de Fram nog te worden verlengd.

Op 5 december 1961 sloeg deze net gerestaureerde molen bij zware storm achteruit op hol. Ingrijpen van enkele dappere personen voorkwam dat de molen verloren ging: men slaagde erin, de molen uit de wind te kruien en tot stilstand te brengen.

Tussen 1976 en 1979 volgde nogmaals een restauratie, waarbij de molen werd voorzien van nieuwe roeden, kap en kleedhout. Het zaagwerk werd zodanig hersteld zodat de molen ook werkelijk weer aan de slag kon en dat gebeurde toen ook: op 3 mei 1980 volgde de officiële inbedrijfstelling en sindsdien is er vaak ambachtelijk met de molen gezaagd.
In de molen bevindt zich verder een koppel maalstenen en zijn van het vroegere pelwerk een doodbed en de pelspil nog aanwezig.

2012 was voor deze molen qua bemensing een drama: Tom Krabbendam, hier vele jaren als molenaar werkzaam, overleed op 28 januari. Op 9 september dat jaar overleed Joop Dreise, eveneens jarenlang hier toonaangevend molenaar.

toelichting naam

De eerste eigenaar/molenaar, Wilte E. Evenhuis, was een groot bewonderaar van de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen en gaf de molen de naam van Nansens schip: Fram.