Molen van Bakker, Aduard

Aduard, Groningen

Westerkwartier
Aduard B (1) 234 Harm Freriks van der Molen, pelmulder

2 koppels
Zelfzwichting op beide roeden

geschiedenis
In het Noordwesten van Aduard stond een molen. Deze werd in 1721 gebouwd voor Cornelis Onnes. Volgens de gegevens van B. van der Veen Cnz. verkocht Pieter Jacobs in 1771 de ruïne van de molen en liet een zekere Berend Doornbosch een nieuwe geheel houten stellingmolen bouwen. Waarschijnlijk gaat het hier om verwisseling van gegevens. Zou dit niet zo zijn dan zouden er dus in 1771 twee gloednieuwe molens gebouwd zijn.

Groninger Courant, 7 maart 1797:
"Uit de Hand te Koop, een hegt sterke BOEKWEITMOLEN, met een compleete Builkist en verder Gereedschappen daar by behorende. Nadar onderrigte bekomen by H. JACONS, Pelmulder tot Aduart."

Verkoop pelmolen Aduard, door Harm Freerks van der Molen (Pelmolenaar) c.s.
"1. een behuizinge getekend nummer 66 met een achtkantigen pelmolen, te Aduard benevens het regt der vaste beklemminge van ongeveer drie bunders land alles staande en gelegen te aduard doende de landerijen jaarlijks tot vaste huur aan de erven van den heer van Zuilen van Nieveld 24 guldens en het huis 12 guldens."
Bron: Archiefstuk 285, Toegang 144, Rechtbank van eerste aanleg, Groningen, Beschikkingen met bijbehorende verzoekschriften, 1831: jul-12/dec-27.

In 1854 werd de aan de noordwestzijde staande molen verbouwd tot korenmolen. In de molen werden twee koppel maalstenen aangebracht. In 1872 wordt Kornelis Bakker als molenaar genoemd.
In 1906 was Simon Voogd de molenaar Hij staat waarschijnlijk op de foto bij de molen. In 1928 werd de molen te Aduard gesloopt.

jnjv, Bron: H.A. Hachmer, de Zelfzwichter.

Nieuwsblad van het Noorden, 8 aug. 1928:
"Molenafbraak - Aduard.
De wegens de weersgesteldheid overgegane boeldag a contant, zal nu plaats hebben ZATERDAG II AUGUSTUS, om 5J_ uur zonnetijd.
H. v. d. KLEI, Notaris te Ezinge."

trivia
Harm Freerks van der Molen (weduwnaar van Aafke Jans Gockinga), pelmolenaar wonende te Aduard, vader en wettige voogd over Margaretha en Aafke Harms van der Molen, zijn twee minderjarige dochters

GEZINSBLAD
Aafke Jans Gockinga, gedoopt op 20-02-1790 te Grijpskerk, overleden op 18-06-1819 te Aduard.
Er werd bij haar overlijden een Memorie van Successie opgemaakt, waarin de pelmolen en het huis nr. 66 in Aduard genoemd worden.
1) trouwt op 27-02-1812 in Ezinge met Hendrik Klasen (van der Veen), pelmolenaar, gedoopt op 04-02-1780 te Garnwerd , sterft 19-07-1815 te Aduard
Uit deze relatie:
Zoon Michiel (Magheel) van der Veen, geboren op 13-10-1812, Aduard,
Michiel gaat later het bakkersvak in. Overleed op 21-10-1876 te Groningen,

2) trouwt 28-10-1816 te Ezinge met Harm Freerks van der Molen, landbouwer, 45 jaar, weduwnaar van Geertje Bartelds,
zoon van Freerk Kornelis en Grietje Harms (landbouwersche).
Aafke is dan pelmuldersche.
Harm Freerks van der Molen overleed op 17-12-1859 te Noordhorn, gem Zuidhorn.
Uit deze relatie:
Dochter Margareta Harms van der Molen, geboren 17-06-1817 te Aduard, overleden op 02-04-1879 te Noordhorn gem. Zuidhorn;
Zoon Jan Harms van der Molen, geboren op 06-07-1818 te Aduard, gestorven op op 28-07-1818 te Aduard;
Dochter Aafke Harms van der Molen, geboren op 10-06-1819, Aduard, naaister, overleden op 16-12-1893 te Hoogezand.
Informatie van Petra Timmenga, 28 maart 2019

Kornelis Bakker is geboren op 30-10-1860 in Aduard [bron: BS Aktenummer:45],