Molen van Lagerweg, Hedel

Hedel, Gelderland

Maasdriel, Gelderland
Bommelerwaard
Hedel G (1) 508 Huibert Nefkens, molenaar/ Francicus Jozephus Brands

gesloten voet

geschiedenis
Aan de Molendijk te Hedel stond tot 1932 een gesloten standaardmolen. Deze molen behoorde vroeger aan de Baronie of Heerlijkheid Hedel en ging, na Gelders Domeingoed te zijn geweest, in particuliere handen over.

In de rentmeestersrekeningen van de heerlijkheid Hedel, berustend in het gemeente-archief van Bergen op Zoom, vonden we als pachter van de molen te Hedel in 1628 Jan Goyaerts van Oosterwijck. Hij had deze molen voor zes jaren gepacht, waarvan reeds vier jaren verlopen waren, voor de jaarlijkse pachtsom van 205 gulden.
In 1655 was Geurt Jansen pachter van de wind- en rosmolen te Hedel, waarvoor hij per jaar 360 gulden aan pacht betaalde.
(Volgende toevoeging van mij, Frans Roelvink: In 1747 pachtte Jan Nefkens de wind- en de rosmolen voor vier jaar voor een bedrag van resp 680 en 85 gulden).

Op de 12e van de zomermaand 1806 kocht Huijbert Nefkens van de rentmeester van de Gelderse Domeinen, Peter de Roock, de korenwindmolen en rosmolen te Hedel. Zijn schoonvader, Peter Zwijsen, molenaar te Berlicum (FR: op de molen van Broekhoven, eveneens verdwenen) en voordien op de molen aan de Ram te Kerkdriel, bleef borg voor hem.

In het begin van deze eeuw (FR: moet zijn, vorige, is twintigste eeuw) was Hendrik Huiskes eigenaar van de fraai gelegen Hedelse molen. De laatste eigenaar, Arie Quik [?], liet de molen in 1932 slopen [?]. Het was een van de meest gefotografeerde molens van de Bommelerwaard.

Bron: J. van Heeswijk, Verdwenen molens uit de Bommelerwaard, in: Tussen Voorn en Loevestein, augustus 1977.
F. Roelvink.

Johannes NEFKENS, molenaar, geboren circa 1700, overleden op 23-05-1755 te Hedel.

Johannes NEFKENS, molenaar, geboren op 29-06-1734 te Hedel, overleden op 15-03-1818 te Ammerzoden.

Antonius NEFKENS, molenaar, geboren op 24-09-1772 te Hedel, overleden op 28-08-1853 te Hedel.

Hubertus NEFKENS, molenaar, bakker, sluiswachter, geboren op 09-01-1776 te Hedel, overleden op 11-07-1847 te Hedikhuizen.

De molen in Hedel is in de oorlogsjaren verwoest [?]. Hij was in eigendom van de Heren van Bergh. De laatste eigenaar/molenaar was de heer L. Lagerweg [?].