Molen Oudburgerpolder, De Oudburger, Bergen

Bergen, Noord-Holland

Schapenlaan
Duinkavel
Bergen B (1) 77 De Oudburger Polder

scheprad Ø 4,65 m, 36 cm breed (1864)

eigendomshistorie

Molenaar was ondermeer: Pieter Dirksz Van Duin (Duijn), geboren circa 1715, overleden op 4 maart 1789 te Oudburgerwatermolen (had de bijnaam van Cluis).
Informatie Ineke Smit, afstammeling van Pieter Dirksz van Duin, 12 april 2009.

Molen van de Oudburgerpolder
Deze polder is veel ouder dan de Bergermeerpolder. De Oudburgerpolder, ten oosten van het dorp Bergen, was het gevolg van de landaanwinning in de 12 eeuw.

25-08-1875: Purmerende Courant
Openbare verkoping van meubelen, gereedschappen en werkhout van nu wijlen den Heer Ca. KOGER, te Bergen.
[...]
Verschillende werktuigen, een Model-molen, Kozijnen, Ramen en Deuren, en een Werkloods, staande bij den Oudburgermolen; te slopen zoodra het werk aldaar is voltooid.

18-10-1922: De Molenaar,
10-10-1922  Te Bergen (N-H) is het 2-jarig zoontje van molenaar J. Schroor door een slag van een molenwiek gedood. (De Molenaar 18-10-1922)

Het slachtoffertje was het 2-jarige watermolenaarszoontje Arie Nicolaas Schroor. Hij werd geboren te Bergen op 04-11-1920. Hij overleed op 10-10-1922 om 8.30 uur aan de Schapenlaan 18 te Bergen. (Registratie en overlijdensakte – open archief)

De molen werd in 1927 vanwege de invoering van een ander bemalingssysteem uit bedrijf genomen. Toen werd voor rekening van de Oudburgerpolder een gemaal met twee elektromotoren van 25 en 30 pk, welke elk een vijzel aandreven, gebouwd in de Noorder Reker- en Mangelpolder. Het gemaal diende voor de gemeenschappelijke bemaling van deze beide polders alsmede de Zuider- en Midden Rekerpolder en de Zuurvenspolder.

22-12-1954: De molen liep op 22 december 1954 stormschade op.

06-05-1955: De juist herstelde molen werd op 6 mei 1955 door spelende kinderen in brand gestoken en niet meer herbouwd. Blussen was onmogelijk omdat er in de molen munitie lag opgeslagen.

"Het klopt dat de molen in 1955 in brand is gestoken. Ik was toevallig verderop in de polder aan het vissen en was getuige van de brand. De brandweer probeerde te blussen, maar moest zich terugtrekken wegens explosiegevaar."
Gerard B. Sieswerda, 8 feb. 2008.

molenplaats met waterlopen

De heer Hans Bootsma heeft in 1968 dit eikenhouten stoeltje laten maken door Jaap Hopman te Bergen (NH) -Meubelmakerijk De Takel. De meubelmaker beschikte over nog wat stukken eikenhout van de verbrande molen en maakte oa dit stoeltje. Op de rechter foto zijn de brandsporen te zien in het hout, en op het rechterpootje is het spoor van een pen-en-gat-verbinding te zien!
Ingezonden door Hans Bootsma, 8 april 2008.