Molen Noorder Reker- en Mangelpolder, Noorder Rekermolen, Bergen

Bergen, Noord-Holland

aan de Veersloot
Egmonder- en Bergermeer
Bergen B (1) 10 De Noorder Reeker Polder

scheprad Ø 4,14 m, 28 cm breed (1864)

geschiedenis
De Noorder Reker- en de Mangelpolder waren oorspronkelijk twee op zichzelf staande waterschappen. Na de gemeenlegging werden ze door één molen bemalen. Het water van de voormalige Mangelpolder (Tenbruggencatenummer 06721 c) werd door een duiker, onder de uitwatering van de (buiten dienst gestelde) vijzelmolen van de Oudburgerpolder door, in de Noorder-Rekerpolder gebracht.

Na het verdwijnen van de molen werd voor rekening van de Oudburgerpolder een gemaal met twee elektromotoren van 25 en 30 pk, welke elk een vijzel aandreven, gebouwd in de Noorder Reker- en Mangelpolder. Het gemaal diende voor de gemeenschappelijke bemaling van deze beide polders alsmede de Zuider- en Midden Rekerpolder en de Zuurvenspolder.

Bron: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

Mijn grootvader Dirk Modder (17 sept. 1881 - 1 juli 1957) was de laatste molenaar op de kot van de Noorder Rekerpolder, van 1900 tot de sloop. Hij staat op twee foto's van deze molen op Allemolens.
Matthisca Kooij-Modder, 13 feb. 2020.
Gemaal op de molenlocatie.

trivia
De bovenste foto staat in het boek “Verscholen in het groen”, Bergen in de 19e eeuw, door Frits David Zeiler.
Marianne Teunis, 18 jan. 2014.

Zutphensche courant, 4 oktober 1929
Daar gaat weer een molen. In verband- met het plaatsen van een electrisch gemaal wordt de kopmolen van den Midden Reeker-polder te Bergen (N.-H.) gesloopt.