Molen Zuider- en Midden-Rekerpolder, Bergen

Bergen, Noord-Holland

Bergen
Egmonder- en Bergermeer
Bergen C (2) 274 De Midden en Zuider Reeker Polders

scheprad Ø 4,24 m, 28 cm breed (1864)

geschiedenis

De omgeving van Bergen bestaat uit diverse kleine polders. Eén daarvan was de Zuider- en Midden-Rekerpolder, welke werd bemalen door een 1766 gebouwde achtkante bovenkruier met scheprad.

Oorspronkelijk waren de Zuider-Rekerpolder en de Midden-Rekerpolder aparte polders met ieder een eigen molen (zie Tenbruggencatenummer 06652 r), uitslaand op dezelfde vaart als de Zuurvenspolder en de latere combinatie. Na de vereniging liep het water van de Zuider-Rekerpolder door een duiker onder het uitwateringskanaal door af naar de Midden-Rekerpolder.

13-10-1886: Purmerender Courant
"Het hevige onweder van Zondagavond [10 okt.] heeft in sommige streken van Noord-Holland veel onheil aangericht. De watermolen van den Zuider- en Middenreekerpolder werd door den bliksem getroffen en zeer beschadigd."

1931: De bemaling werd in 1931 overgenomen door het gemaal van de Oudburgerpolder. De molen werd in 1932 afgebroken.

Bron o.a.: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

trivia

Op het origineel van de onderste foto staat een datum van de fotograaf uit Alkmaar gestempeld: 23 nov. 1931.
Bij mijn weten werd de molen gesloopt in 1932, mijn vader schreef achterop de foto: vijzel 1.40.
Op de foto staat de molenaar Simon Modder (1854-1932), landbouwer op Zanegeest/ watermolenaar,
en rechts vooraan zijn kleinzoon Matthijs Simon Modder (mijn vader, links) en diens broer Dirk Modder (rechts).
Voor Simon was vanaf 1840 Dirk Modder (1806-1888) de molenaar.
Matthisca Kooij-Modder, 16 feb. 2020.