Molen De Vlijt, Soest

Soest, Utrecht

Kerkstraat
Soest, Utrecht
Utrechtse Heuvelrug

1933 onttakeld 1952 restant gesloopt
geschiedenis

Deze molen stond oorspronkelijk aan de Noordervaart bij Schermerhorn, waar hij dienst deed als ondermolen A.

1852: Nadat hij daar overbodig werd, werd de opstal overgebracht naar Soest en in 1852 door de aannemer J. Westers uit Utrecht opnieuw opgebouwd als korenmolen De Vlijt op een stenen onderbouw met een stelling.

1933: In 1933 werd De Vlijt onttakeld, waarna men de romp nog enige jaren heeft benut als uitkijktoren.

1935: J.B.Mulders, molenaar van korenmolen de Vlijt.

Dochter Bertha (1875-1944) trouwde met de laatste molenaar van Soest die voor zijn broodwinning maalde: Jan/Jean Mulders (1885-1961).

1934 t/m 1943: Grootvader van moederszijde Was molenaar op de Vlijt (dhr. Mulders). Afkomstig van molenaarsgeslacht uit België.

1952: De molen werd in 1952 gesloopt.
Bron: "Soest. Geschiedenis en architectuur".
Hans Lägers, 2 sept. 2005.

Mijn overgrootvader Adrianus Johannes Mulders was afkomstig van de molen in Kaulille (Molenechos.org dbnr. 14). Vanaf 1902 tot de sloop was hij de eigenaar van De Vlijt.
Stefanie Rosink, 4 maart 2021.