Molen Noordermolen / Witte Molen, Groesbeek

Groesbeek, Gelderland

Hendrikus Marinus Fleuren, geboren 1881 te Groesbeek

PS Jacobus Jacobs 1795 is mijn oudvader van moeders zijde.
Peter Pouwels, 2 feb. 2012.

Waarschijnlijk in de 16e eeuw gebouwd.

09-02-1945: Nadat de 'molen' (uitzichttoren) in elkaar is geschoten door de Duitse artillerie wordt de zwaar beschadigde romp op 9 februari 1945 opgeblazen door de Amerikaanse genie om als wegverharding gebruikt te worden voor de opmars van de geallieerde legers naar Duitsland.
Zo is en blijft deze eeuwen oude toren ook na zijn verwoesting ons nog gedienstig als wegverharding onder de Wylerbaan.
De 'Witte of Noordermolen' was een z.g. torenmolen en gelegen boven aan de Molenweg, tegenover het café 'De oude molen'.

Over de ouderdom van het bouwwerk valt niets met zekerheid te zeggen. Er zijn meningen geweest dat het van oorsprong een verdedigingstoren van het kasteel van Groesbeek geweest zou zijn en dit zou afgeleid moeten zijn van het feit dat de geschiedenis melding maakt van een bezoek dat Petrus Canisius met de bisschop van Luik Gerardus van Groesbeek tussen 1565 en 1580 bracht 'aan het kasteel' te Groesbeek en aan de VERDEDIGINGSTOREN. Op een kaart van Thomas de Roos uit 1570 staat op deze plaats een molen vermeld.

1824: In 1824 komt de heer Jac. Jacobs (de Mulder) in bezit van de 'toren' waaruit afgeleid kan worden dat molen in onbruik is geraakt en weer als toren functioneert. De toren schijnt tot dat jaar in gebruik te zijn als 'kruittoren'en als 'gevangenis'.

Volgens de familie overleveringen heeft Jac. Jacobs in 1823 het bouwwerk tot korenmolen omgebouwd. De familie Jacobs beheerde de molen tot 1887. In dat jaar wordt de molen betrokken door Gardus Fleuren. Vervolgens neemt zijn zoon Hendrik de molen over tot 1924 in dat jaar bouwt zijn zoon Piet een nieuw woonhuis met motormaalderij tegenover 'de oude molen'. De oude molen wordt vervolgens ontdaan van kap en wiekenkruis en tot uitzichttoren verbouwd.
Tekst van Peter Pouwels.

De molen was oorspronkelijk een korenmolen. Uit alle gegevens valt op te maken dat hij in later tijden ook voor andere doeleinden heeft gediend.
Dick Zweers.

Buiten gebruik gesteld in 1924 en onttakeld in 1925.

Er was een uitwendige opslagruimte om de molenromp heen gebouwd, die nog steeds aanwezig was toen de molen verbouwd werd tot uitzichttoren.

trivia

2e afbeelding:Deze foto is heb ik gekregen van Geldolph Evers uit Zwitserland, zijn grootmoeder heeft deze foto circa 1900 gemaakt tijdens een vakantie verblijf in Ubbergen.
Op de achterzijde staat de in witte letters de naam “Noordermolen”, prachtig is de staart gemaakt uit een kromme boomstam, leuk detail zijn de zandlopers op luiken en deuren