Molen (grondzeiler), Heteren

Heteren, Gelderland

De molen had een opvallend grote kap, wat doet vermoeden dat deze van een andere molen kwam.

1945 door oorlogsgeweld 1955 gesloopt

Molenaar was de heer Koenders (*).

11-08-1894: Nieuwe Vlaardingsche courant

Het 5jarig kind van den molenaar A., te Opheusden, werd door een molenwiek gegrepen en hoog iu de lucht mede opgenomen. De vader bemerkte het onheil, sprong boven uit den molen, wist de wieken in tegenovergestelde richting te doen brengen en redde daarmede het kind van een wissen dood. Geen van beiden bekwam, als door een wonder, eenig letsel.

05/06-10-1944: De molen kwam tijdens Operatie Market Garden in October 1944 in de vuurlinie te liggen, en werd op 5-6 oktober zwaar beschoten. De plaats waar de molen stond is nog steeds zichtbaar aan de rand van de dijk. Dit gevecht rondom de molen wordt in de aflevering “Crossroads” in de serie “Band of Brothers” verhaald. Op dezelfde dag ging de molen van Opheusden ten onder.
Bron: website Oranje Heteren, zie externe verwijzingen.
Peter de Vries, 18 oktober 2009.

Verwoest in 1945 door oorlogsgeweld. Sloopvergunning restanten 14 september 1955.

(*) De heer Koenders is nooit eigenaar geweest van deze molen. Na de heer Antoon Aalbers (telg van de molenenaarsfamilie Aalbers uit Opheusden) nam de heer Derk Aalbers de molenaarszaak in Heteren over na de oorlog. Ruim na 1955 (het jaar waarin de sloopvergunning werd afgegeven) kwam de heer Koenders in beeld als compagnon van de heer Derk Aalbers. Tot de opheffing van de zaak in het begin van de 1970-er jaren zijn de heren compagnons gebleven.

Kortom, toen de heer Koenders in beeld kwam was de molen al verdwenen. In die tijd is de heer Antoon Aalbers ook uitgeroepen tot de oudste windmolenaar van Nederland (zie ook de Molenaarskrant). Uiteindelijk is hij 103 jaar oud geworden. Hij vertelde vaak over de kapotgeschoten molen en het feit dat er zo weinig steun was voor herbouw van de molen. Daarom werd hij afgebroken. Hij had het graag anders gewild. De plaats waar de molen gestaan had werd de molenpol genoemd.

Het is wel erg toevallig dat de molen in Opheusden, waar de vader van Antoon Aalbers molenaar was op dezelfde dag verwoest is als zijn molen.

Ben van de Weerd (schoonzoon van Derk Aalbers), 7 nov. 2011.

Voormalige molenplaats nog duidelijk zichtbaar.