Molen van Aalbers, Opheusden

Opheusden, Gelderland

Betuwe

>
door oorlogsgeweld

07-09-1867: De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
Op sommige plaatsen schijnt de donderbui vergezeld te zijn gegaan van een hevige windhoos. oa heeft deze geheerscht te Opheusden. Een korenmolen verloor de gansche kap, terwijl de zware molenas gebroken op het molenerf teregt kwam.

NB. mogelijk is dit een voorganger van deze molen.

Aangezien deze molen niet op vroegere Topografische kaarten voorkomt, en die aan de Rijnbandijk wel, is hij waarschijnlijk pas na 1870 gebouwd. De molen stond in het dorp, nabij ’t Klooster, een oud landgoed dat in de 17e eeuw verdween, aan de oostzijde van de kruising van de Kerklaan met de Dalwagenseweg. Op de plaats van de molen staat nu een woning inrichtings zaak.

De molen en omliggende schuren werd tijdens haar laatste dagen in oktober 1944 als Eerste Hulp Post gebruikt door de Geallieerden.
Tijdens de hevige beschietingen op 5 en 6 oktober werden de gewonde soldaten, alsook de molenaars familie Aalbers onder zwaar vuurgevecht geevacueerd. Met zware Duitse artillerie werd het lot van de molen uiteindelijk beslecht.
Wat opvalt is dat de molen een hoge kap had met een breed achterkeuvelens.

De molen was van de Gebroeders Aalbers