Molen De kasteelmolen 'Het Kasteel', Meerlo

Meerlo, Limburg

Noord-Limburg
Meerlo D (1) 58 Mevrouw De Hatzveld, baronnes Marg. Anna van Haeften

5,00 m Ø, 71 cm breed

>
geschiedenis
Het kasteel en de molen stonden aan het Moleneind bij de (Grote) Molenbeek die ook de kasteelgracht van water voorzag. De watermolen was van hout en als koren- en schorsmolen ingericht. De oorspronkelijke molen die dichterbij de weg naar Wanssum stond, was de banmolen van de heerlijkbeid Meerlo.

In 1856 was de graanmolen eigendom van de douairière baronesse De Cocq van Haeften. Het gaande werk werd gedreven door een onderslagrad van 4,34 m in diameter en 71 cm breed.

Voormalig molenaar was: Gerardus Jacobus Laurentius Tax (1880-1964)
Molenaar van de Kasteelmolen, korenmolen - Meerlo (Limburg)

Frans Herman Nab verkocht de kasteelmolen in 1908 aan Gerardus Jacobus en Laurentius Tax.

De molen, die op de linkeroever lag, werd aangedreven door een houten onderslagrad met een middellijn van 5.0 m. en een breedte van 0,71 m. Ook de waterwerken en de sluizen waren geheel van hout.

In de jaren twintig werd de molen stilgelegd. Na de verkoop van de waterrechten bleef het molengebouw tot 1949 in bezit van de familie Tax. Er vond een ruiling plaats, waarna het vervallen gebouw werd afgebroken. Met de Kasteelmolen verdween de laatste houten watermolen in Limburg.

Het kasteel is lang geleden afgebroken, alleen de bijgebouwen en de hoeve zijn overgebleven en kregen de naam 'Het kasteeltje'. Enige jaren geleden werden de gebouwen gerestaureerd en voor een nieuwe functie ingericht.

trivia
Deze houten molen is waarschijnlijk gebouwd in de zeventiende eeuw, één van de drie banmolens die de heren van Meerlo ooit hebben bezeten. Het was één van de weinige Limburgse watermolens met een geheel houten molengebouw. Overal elders in de provincie waren die na verloop van jaren vervangen door stenen gebouwen, zo ze al niet van meet af aan in steen waren opgetrokken.

De foto bij dit artikel is gemaakt door "Illustratiebureau" Vogt & Peets uit Amsterdam
en is op 11 oktober 1930 gepubliceerd in de Prins.