Molen Polder Kamphuizen, Hoop Doet Leven, Rijnsburg

Rijnsburg, Zuid-Holland

aan zuidzijde Oegstgeesterkanaal, 0,2 km W van de snelweg
Katwijk, Zuid-Holland
Rijnland
Oegstgeest B (2) 237 De Kamphuizer polder

geschiedenis
De molen heeft tot 1999 gestaan in de omgeving van Rijnsburg. Daar bemaalde de molen de polder Kamphuizen (ca. 85 ha, opvoerhoogte 0,50 m). Omstreeks 1930 werd de molen uitgerust met een elektromotor om het scheprad aan te drijven.

In 1979 ging het bestuur van de polder op in het Hoogheemraadschap Rijnland. Door de uitbreiding van de bloemenveiling Flora raakte de molen ingebouwd. Na diverse verwikkelingen werd de molen op kosten van de veiling in de zomer van 1999 naar de Elsgeesterpolder (gemeente Voorhout) verplaatst.
Waterlopen nog aanwezig, nog fundering en waterinlaten herkenbaar.

Bij het schilderij van Claude Monet:

De beroemde Franse impressionistische schilder Claude Monet kwam regelmatig naar Nederland om hier nieuwe inspiratie op te doen. Molens waren zijn favoriete onderwerp. Hij heeft ze onder meer geschilderd in de Zaanstreek, in Amsterdam, en tussen de bollenvelden. Afgebeeld is een schilderij met de Hoop doet Leven op zijn oude standplaats en daarachter staat molen De Vlinder (dbnr 2722).
Peter van Driel, 9 mei 2017.

Het schilderij "Champs de tulipes et moulins près de Rijnsburg" bevindt zich in het Van Gogh Museum in Amsterdam, zie Wikimedia, no. s0530N2012.

De voorganger van de molen staat op Nationaal Archief, kaart 1774 van de heerlijkheid Rijnsburg 1774, invent.nr 2310, coll. Hingman.

Jan Wolkers schreef in de NRC van 30 juni 2000 een column waarin schilderij en molen een prominente plaats innemen.