Molen Polder Kortenhoef, Middelste molen, Kortenhoef

Kortenhoef, Noord-Holland

Wijdemeren, Noord-Holland
Vechtstreek
Kortenhoef A (2) 1523 Polder van Kortenhoef

scheprad 6 m Ø, 48 cm ↔

geschiedenis

25-03-1704: De molen werd op 25 maart 1704 aanbesteed, de stenen voet en de waterloop van de voorganger werden weer hergebruikt volgens de afgebeelde kopie van de publicatie van aanbesteding. Het volledige bestek van de bouw van de molen is ook nog te vinden in het archief van Kortenhoef. Ook gedateerd 1704. De originele documenten bevinden zich in het Streekarchief Gooi- en Vechtstreek.
Jan Immerzeel, 5 nov. 2016.

De polder Kortenhoef werd oorspronkelijk bemalen door drie molens, van west naar oost gezien stonden daar de eerste of Voorste molen, de tweede of Middelste molen en de derde of Achterste molen. Het ging dus niet om een molengang, maar om drie parallel werkende molens.
1841: De naam "Dorscheveense en Grongse Polders" werd in 1841 gewijzigd in "Polder Kortenhoef".

Deze Middelste molen werd in 1632 gebouwd nadat de voorganger was afgebrand. Het werd weer een binnenkruier, op de de oude fundering, maar wel hoger zodat hij net zoals de Voorste molen een vlucht van 26 m kon krijgen.

1882: In 1882 was door droogmaking van het Horstermeer de omgeving veranderd en werden de molens minder noodzakelijk, vermoedelijk omdat er water kwelde naar de veel diepere Horstermeerpolder.

1891: Toen in 1891 de Achterste molen verbrandde, werd deze dan ook niet meer herbouwd.

1933: Het water werd tot 1933 via een voorboezem op de Vecht geloosd. Toen werd door het graven van het Hilversums kanaal de waterstaatkundige omgeving grondig gewijzigd, zodat de twee overgebleven molens buiten bedrijf kwamen en vervangen werden door één gemaal.

11-01-1942: De molen brandde  geheel af. Oorzaak van de brand was onvoorzichtigheid met vuur door onderduikers die in de toen reeds 8 jaar stilstaande molen verbleven.

De Voorste molen bleef als enige over, zij het uitsluitend als woning, en wordt tegenwoordig meestal 'Gabriël' genoemd.

Bron o.a.:
- "'In de maand juli' en Kortenhoef", art. door Leo Endedijk in Molenwereld 199, jan. 216.

De echtgenoot van mijn nicht Agmes Beket trouwde in 1944 met dr. Arie Bijl. Arie was de laatste eigenaar van de Tweede Kortenhoefse Molen (afgebrand in 1942). Hij hield daar onderduikers verborgen.
Evert Beket, 18 sept. 2017.