Molen Mijndensche Molen, Nieuwersluis

Nieuwersluis, Utrecht

scheprad

1926 onttakeld 1971 restant gesloopt

De heer Jan Dolman (geb. 1754 en overleden 1824) was een periode molenaar op deze molen.

De molen werd gebouwd ter vervanging van een vervallen molen.

Deze achtkante houten molen bemaalde de polder 'Mijnden' te Mijnden en stond ten oosten van de Vecht en ten noordoosten van Nieuwersluis, t.h.v. het huidige gemaal aan de Vechtdijk.

1926: De molen werd in 1926 onttakeld.

1971: In de zomer van 1971 volgde volledige sloop.

28-10-1938: Gooi- en Eemlander
"Jubileum Molenaar A. Versloot
Op 1 November a.s. zal het 40 jaar geleden zijn, dat d heer A. Versloot alhier, machinist van het Waterschap Mijnden, benoemd werd tot molenaar van genoemd waterschap.
Gesproten uit een heel oud molenaars-geslacht (zijn vader en grootvader waren eveneens watermolenaar) begon de heer Versloot zijn loopbaan op den molen te Portengen-Zuid.
In 1898 werd hij benoemd tot molenaar van Mijnden als opvolger van wijlen J.J. Griffioen. Met groote plichtsbetrachting deed de heer Versloot zijn werk. Gedurende 28 jaar bediende de jubilaris den windmolen van Mijnden. In 1926 werd de molen vervangen door een motor en werd de heer Versloot aangesteld tot machinist. Noode nam hij afscheid van zijn windmolen, doch met toewijding legde hij zich toe op het werk, verbonden aan zijn nieuwe functie.
Zoo is hij a.s. Dinsdag dan 40 jaar werkzaam voor het Waterschap Mijnden en het zal dezen beambte op dien dag zeker niet aan belangstelling ontbreken."

trivia

Een constructietekening komt voor in het "Groot Volkoomen Moolenboek"van Narus, Polly en Van Vuuren.