In 1581 verleende het stadsbestuur om op het huidige molenerf een standerdmolen te bouwen op de fundamenten van het kort tevoren gesloopte kasteel van de Heeren van Ter Gouw.
De huidige molen is de derde molen op die plaats en werd gebouwd na afbranden van een achtkante stellingmolen op Paasdag 1831.
Sinds 1962 is de molen eigendom van de gemeente Gouda. Op dat moment was de molen al jaren buiten bedrijf en verkeerde in slechte staat. Zo was de stelling deels verdwenen en stonden de roeden vrijwel kaal.
In 1964 volgde een noodzakelijke, uitwendige, restauratie. Hierbij werd onder meer een nieuwe buitenroede gestoken, de oude was nog van hout.
Helaas doet de molen, ondanks de forse vlucht, door de smalle stenen romp maar vooral door de bomen in de onmiddellijke omgeving, vrij klein aan. Het probleem van de hoge bomen rond de molen is al meer dan 100 jaar oud, maar echt veel is er al die tijd niet veranderd.
De molen was in de loop van de 20ste eeuw geruime tijd aan het verzakken; in 2003 is de fundering daarom grondig herzien. Vervolgens stond de molen vanaf einde 2004 maandenlang in de steigers. DIt zou in de zomer van 2005 zijn afgerond, maar door tegenvallers aan metselwerk en stelling moest die datum worden verschoven. In de loop van 2005 is het nodige molenmakerswerk uitgevoerd; de staart is zelfs grotendeels vernieuwd toen de steiger nog rond de romp zat. Later is er ook aan het wiekenkruis gewerkt.
De bovenas moet, gezien de opschriften, afkomstig zijn van één van de molens van de Zuidplaspolder.