Bleskensgraaf, Zuid-Holland

De Vriendschap

Op deze molen is nooit een wiekverbetering toegepast.
klik voor meer info Penn & Comp, F.J. 0068 1855 1855? aanw. 05.57
44 ijzeren rollen; kruihaspel
Vaste Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok
Een koppel 17der, een koppel 16der en een koppel 15der kunststenen; regulateur (voor alle koppels), sleepluiwerk; elektrisch aangedreven jacobsladder; woning in en naast de molen.
Steenschijflopen 35, 31 en 27 staven, steek 8,5 cm.
Overbrengingsverhoudingen 1 : 5,43, 1 : 6,13 en 1 : 7,04
van de stelling: 6,50 m.

De Vriendschap

Versiering

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met in grote cijfers en letters de opschriften 'ANNO 1890' en daaronder 'DE VRIENDSCHAP'

De Vriendschap

De Vriendschap

Geschiedenis

De geschiedenis van De Vriendschap gaat bijna 400 jaar terug. In 1623 kreeg timmerman Hendrick Willemsz. het recht van de wind en toestemming om op een stuk boezemland in de Graafstroom, de allereerste korenmolen van het kerkdorp Bleskensgraaf te bouwen. Het was een standerdmolen met één koppel stenen. In 1647 werd deze door brand verwoest.
Binnen een jaar was een nieuwe molen gebouwd. Deze keer een wipmolen en honderd meter dichter bij het dorp.

Tot 1890 maalde de wipmolen graan voor de inwoners van Bleskensgraaf en de boeren in de omgeving. In 1884 werd Johan 't Hooft eigenaar. Hij woonde met zijn familie in de boerderij schuin tegenover de molen en had plannen om de eenvoudige, toen bijna 250 jaar oude, molen te vervangen door een veel grotere.
In 1889 greep hij zijn kans en kocht onderdelen van de net afgebroken Langelandse molen te Krimpen aan den IJssel. In februari 1890 was de aanbesteding en binnen een half jaar stond er een ronde stenen stellingmolen. Kap, vrijwel alle balken en het complete gaandewerk zijn afkomstig van oudere molens. Het bovenwiel heeft een inscriptie '1835'.

Na 1890 heeft men nog een halve eeuw met redelijke winst kunnen malen, maar daarna ging het bergafwaarts. In 1950 verkeerde de molen in matige staat. Verschillende kleinere restauraties hielden de molen vervolgens in stand.

In 1999 werd de molen met gebouwen aangekocht door het echtpaar Jan Dorrestein en Mary de Klerk. Doel was er te gaan wonen, maar men investeerde ook in de molen. Feitelijk werden kosten noch moeite gespaard en als gevolg verkeerde alles na enige tijd in uitstekende staat. Ook de grot-ingang, die geheel was verdwenen, werd in ere hersteld.

De woning was slecht gefundeerd, oorspronkelijk stond hier een huisje op palen in het water, het gebouw dat daarna was gebouwd stond wel op vaste grond, maar verzakte sterk. Toen het voor bewoning voor de nieuwe eigenaren gereed gemaakt zou worden, ontstonden er grote scheuren en verzakkingen. De eigenaren hebben het tenslotte afgebroken en vervolgens laten herbouwen. Op de plek waar nu de aangebouwde serre is, stond voorheen het motorhok.

Ook al is de molen gedeeltelijk bewoond (dat is trouwens vanaf 1890 altijd zo geweest): er is steeds veel zorg besteed om alles intact en maalvaardig te houden. Eén van de koppels kunststenen werd weer maalvaardig gemaakt: op 12 augustus 2008 werd voor het eerst in vier jaar weer gemalen.
Eind 2008 werd het kruiwerk nagekeken; in april 2009 kreeg de kap nieuw riet. In januari 2010 is het bovenwiel voorzien van een ijzeren hoep (was altijd een houten).
In 2010 werd de askop weer in de juiste kleuren geschilderd: blauw met witte walpen en de zijschotten voornamelijk rood.

Nadat de molen geruime tijd te koop had gestaan, is deze eind 2014 eigendom geworden van Frank en Helga Klören. Hiermee is deze molen wederom in zeer goede handen.

De Vriendschap

De Vriendschap

De Vriendschap

De Vriendschap, Bleskensgraaf, Foto: Erna Westerveld-Apeldoorn (13-2-2016)
De Vriendschap, Bleskensgraaf, Foto: Fred Byrman (13-9-2003 rond 9 uur 's ochtends). | Database Nederlandse molens
De Vriendschap, Bleskensgraaf, Foto: Abel van Loenen (20-10-2016)
De Vriendschap, Bleskensgraaf, Foto: Abel van Loenen (19-4-2014).
© Foto: Abel van Loenen (19-4-2014).
De Vriendschap, Bleskensgraaf, Bovenste foto: Draaiende met twee halven op het noordwesten.  Foto's Tony Hop (11-1-2014).
Foto's Tony Hop (11-1-2014).
De Vriendschap, Bleskensgraaf, De molen 'op z'n Rotterdams'.  | Database Nederlandse molens
De Vriendschap, Bleskensgraaf, Foto: Donald Vandenbulcke (17-6-2010) | Database Nederlandse molens

Laatst bijgewerkt: dinsdag 25 oktober 2016 | Foto Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Vriendschap, Bleskensgraaf home vorige pagina