Molen De Putmolen / Molen Nr.4, Aarlanderveen

Aarlanderveen, Zuid-Holland

De Putmolen / Molen Nr.4
bestemming

Bemalen van de Put, het diepe gedeelte van de Drooggemaakte Polder aan de Westzijde van Aarlanderveen

Kerkvaartsweg 61
2445 AC Aarlanderveen
00052
Molen 00052 De Putmolen / Molen Nr.4 (Aarlanderveen)
Bjorn Jannink (24-5-2019)

Aarlanderveen
Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland
Gemeente Aarlanderveen, sectie A, nr. 2063
Bijzonder groot

Kerkvaartsweg 61
Johan Slingerland
0172-571854

Uitsluitend op afspraak; bij de molen is een klein ontvangstcentrum.

fietsroute in de buurt van De Putmolen / Molen Nr.4 via fietsnetwerk.nl

Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde veldmuren van 2,00 m.

Stalen vijzel Ø 1,63 m.
Woning in de molen

versieringen

Eigenlijk eenvoudige, maar tegelijk bijzonder fraaie baard, overwegend donkergroen geverfd, met onder meer de tekst 'TJAAR J80J' en verder enige krullen en initialen.

De windpeluw is versierd met enige accoladen.

Op het ondertafelement aan de westkant staat geverfd 'No.4'.

Rollenkruiwerk; 48 ijzeren rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel.

Onderwiel 35 kammen
Vijzelwiel 32 kammen, steek 15,5 cm.
Overbrengingsverhouding: 1 : 2,29

Binnenroede systeem Fauël; buitenroede systeem Van Bussel
Pot ✉︎ 1482 buiten 1886 buiten 1978 27,10
wiekverbeteringen

In 1936 kreeg deze molen op beide roeden het systeem Dekker. Vanaf ca. 1968 had de buitenroede het systeem Fauël (fokwieken).
Na de asbreuk van 1989 kreeg de molen op beide roeden het systeem Fauël met steekborden.
In 1999 werd op de buitenroede het systeem Van Bussel aangebracht, dit hing samen met een verandering in de overbrenging van de vijzel.

Gieterij Hardinxveld ✉︎ 42 1991 1991 aanw. 05,50
As 32, Gieterij Hardinxveld
Gieterij Hardinxveld
✉︎ 32 1989 1989 1990 05,50
De Prins van Oranje ✉︎ 764 1871 1872 1989

Jan de Bruijne, Gouda en Leendert van Leeuwen Lzn., Aarlanderveen (1801)
eigendomshistorie

De Stichting Molenviergang Aarlanderveen eigenaar sinds 1963, daarvoor was dat vanaf de bouw de Drooggemaakte Polder aan de Westzijde van Aarlanderveen.

geschiedenis

Deze molen staat apart van de overige drie op rij staande molens en ligt nabij de provinciale weg ca. 800 m ten zuidwesten van Aarlanderveen. Nadat op het eind van de 18e eeuw de huidige droogmakerij was ontstaan, bleef er nog een veenplas van ruim 100 ha over. Om deze zogenaamde 'Put' afzonderlijk droog te malen werd in 1801 voor ƒ 22.000,-- deze vijzelmolen gebouwd.
Deze molen werd neergezet op de plaats, waar voorheen een korenmolen had gestaan. Die molen was in 1782 overgeplaatst naar een andere locatie in Aarlanderveen en zou daar in 1870 verbranden. Daarna verrees op die plaats de nog bestaande stellingmolen 'De Morgenster'.

Opvallend is de bouw op een soort bergje, waardoor de molen duidelijk uitsteekt boven het polderland. Sommigen spreken daarom wel van een 'beltpoldermolen'. De vijzel heeft een diameter van 1,45 m. waarmee het water tot 0,90 m. hoogte is op te voeren.

Twee keer in korte tijd raakte deze molen zwaar beschadigd: op 7 oktober 1989 brak tijdens het malen de bovenas, waarbij het gehele wiekenkruis verloren ging en de molen zelf ook behoorlijk beschadigd raakte.
Van de gebroken bovenas was bekend dat er problemen waren, vermoedelijk een oude breuk: de as 'tikte' namelijk bij lage snelheden. Reeds in 1924 waren daarom de vulstukken al vervangen door nieuwe, die de bovenas over vrijwel de gehele lengte omsloten.

In september 1990, de molen was net hersteld, ontstond er brand, vermoedelijk door een bolbliksem. De schade aan de kap was groot; zo moest het bovenwiel geheel worden vernieuwd; de nieuwe bovenas, die nog geen jaar had gedraaid, werd alweer afgekeurd en moest vervangen worden door een nieuwe.

Sinds 1999 heeft deze molen op één roede niet langer fokken, maar het systeem Van Bussel. Ook is de overbrenging naar de vijzel 'verlangzaamd' door het plaatsen van een kleiner onderwiel.

Een zeer opmerkelijke conclusie: de molens 1, 2 en 3 van de Drooggemaakte polder aan de Westzijde van Aarlanderveen zijn alle eerder gebouwd dan deze Nr. 4, maar ook elk een keer geheel verbrand en daarna (noodzakelijk) herbouwd. Deze molen is dus, hoewel pas later aan de bemaling toegevoegd, onbedoeld de oudste van de vier gebleken.

Molenaars op deze molen:
Pieter Zaal (vermeld rond 1810)
Cornelis van der Werf (ca. 1815 - 1834)
Arie van der Werf (1834 - 1877)
Arie van der Bijl (ca. 1878 - 1911)
Anna van der Bijl - van der Werf (1911 - 1912)
Jacob van der Bijl, zoon van (1912 - 1950)
Jaap Slingerland (1950 - 1987, kwam van Nr. 1)
Johan Slingerland (1988 - heden)

toelichting naam

Deze molen wordt tegenwoordig meestal "De Putmolen" genoemd (omdat hij De Put, het diepste gedeelte van de Drooggemaakte Polder aan de Westzijde van Aarlanderveen, bemaalt). De aanduiding 'Nr. 4' is een beetje in onbruik geraakt.
In de notulen van het polderbestuur wordt steeds gesproken over 'de vijzelmolen', omdat deze molen zich daarin volstrekt van de andere drie onderscheidde.

unieke eigenschap

Vormt een onderbemaling van de enige nog werkende molengang ter wereld. Feitelijk is 'Aarlanderveen' geen molenviergang, maar een driegang met een extra ondermolen; deze molen dus.