Aan het einde van de Molenweg staat in de Mortierepolder in het buurtschap Nieuwland een ronde stenen grondzeiler uit 1874.
Deze molen had twee voorgangers: allereerst een standerdmolen anno 1657, die bij de beruchte storm van 9 november 1800 omwaaide. Opvolger was een houten achtkante grondzeiler die 300 meter noordoostelijker stond dan de huidige molen. Deze werd in de nacht van 2 op 3 september 1874 door bliksem getroffen en brandde als gevolg geheel af.
Opvolger werd de huidige molen. Vanwege de uit 1838 daterende bepaling, dat een molen niet meer binnen 45 meter van de openbare weg mocht worden gebouwd, kreeg de nieuwe stenen molen dus een andere plaats.
Voor de herbouw tekenden de metselaars/timmerlieden Van Leerdam en Schiettekatte uit Nieuw en Sint Joosland en molenmaker J. de Troije uit Middelburg.
Die nieuwbouw was niet op alle fronten een succes: de gele bakstenen waren gemaakt van klei uit de Middelburgse zeehaven; de kwaliteit hiervan is niet best gebleken en dat heeft bij deze molen bepaald voor problemen gezorgd. Los hiervan: de bovenas uit de verbrande voorganger viel tijdens de bouw stuk en brak als gevolg in tweeën. Vervolgens besloot men, beide delen met lange houten vulstukken aan elkaar vast te zetten. (Een goede beslissing, zo is gebleken, want de molen draait er nog steeds mee!).
Vanaf 1874 werd de erfpacht voor 75 jaar vastgezet op ƒ 50,-- per jaar. Voor de Fa. I. en M. Hage werd de erfpacht in 1949 omgezet in ƒ 40,-- per jaar eeuwigdurend. In de kelder onder de molen lag een pelsteen: tot ca. 1918 was deze ook in gebruik.
In 1950 stak molenmaker Van Riet uit Goes een nieuwe buitenroede, de Pot 2811, de op drie na laatste van dit fabrikaat. Deze was al in 1943 besteld en geleverd, maar door oorlogsomstandigheden nog steeds niet aangebracht. Van Riet voorzag deze roede van het (toen nog vrijwel nieuwe) fokwieksysteem en bracht daarop tevens remkleppen van eigen vinding aan. Hiermee maalde deze molen nog ruim 15 jaar.
Toen de 'Buiten Verwachting' in 1966 door de molenaars Hage werd stilgezet, liet de onderhoudstoestand al sterk te wensen over; in 1977, toen de gemeente Middelburg de molen aankocht, was het niet veel meer dan een ruïne.
In 1981/83 volgde een zeer ingrijpende restauratie, waarbij kap, roeden en staart geheel werden vernieuwd en uiteraard het kwetsbare metselwerk bijzonder veel aandacht kreeg. Allereerst werd de stenen romp rechtgezet, omdat de molen ook sterk verzakt bleek.
Op 27 augustus 1983 werd de molen officieel in bedrijf gesteld. Vanaf die tijd draait de 'Buiten Verwachting' weer regelmatig, gemalen wordt er niet meer.
Begin 2022 heeft men de fokken, vanwege de minder goede staat, verwijderd en draait de molen zolang zónder. Inmiddels is de beslissing gevallen, beide roeden te vervangen en wacht men uiteraard met het aanbrengen van nieuwe fokken.
In maart 2023 arriveerden de nieuwe roeden bij de molenmaker. Zij zijn, vergeleken met de vorige, duidelijk iets langer uitgevoerd.
Zeer opmerkelijk in deze molen zijn de drie steenwielen, hier niet uitgevoerd als schijflopen, maar als sterwielen. Deze constructie is hier, anders dan bijvoorbeeld in sommige Brabantse en Limburgse molens, vrijwel geheel van hout. Op Walcheren hebben de molens te Veere en Meliskerke eveneens sterwielen. Dit alles verwijst naar de Middelburgse molenmakersfamilie De Troye.