IJzendijke, Zeeland

De Witte Juffer

van de stelling: 6,10 m.; van de berg: 5,00 m.
Fa. Doornbosch, Adorp (1965)

De Witte Juffer

Boven de oostelijke toegangsdeur is in het metselwerk ingelegd: J.J.C.M. S C D 1841.
Deze initialen slaan voor de eerste eigenaar en zijn vrouw: Joh. Jos Cammaert en Sophia Carolina Doens.

De Witte Juffer

De Witte Juffer

Deze hoge ronde stenen stellingkorenmolen uit 1841 is grondzeiler geweest en later verhoogd.
In de buitenmuur van de romp zijn op ruim 1 meter hoogte rondom 14 ijzeren haken aangebracht die hebben gediend om de kap van deze zogenaamde kettingkruier vast te kunnen zetten. Een andere Vlaamse gewoonte is de ijzeren ring op 0,5 m hoogte naast de oostelijke deur om bij het takelen het leihoofd of voetblok aan te bevestigen.
Opvolgers van eerste eigenaar Joh. Jos Cammaert waren in 1865 D. van Hevele, in 1870 C.L. Lippens en in 1886 L.C.L. Temmerman. Tussen 1891 en 1959 waren twee generaties Doens moleneigenaar, waarna de gemeente de molen aankocht.
Op de vijf zolders tellende molen werd tot 1931 gemalen; na een roedebreuk dat jaar werd de molen onttakeld.

In 1965 is de resterende peperbus door de Groninger molenmaker Doornbosch met behulp van gebruikte onderdelen, waaronder de ijzeren bovenas met gaande werk van een molen uit Hamont (B.) en van één uit het Brabantse Maarheze, weer tot complete molen gerestaureerd.
Hoewel het op zich verheugend was, dat IJzendijke weer een molen had, was er behoorlijk wat kritiek op deze restauratie: niet alleen zou de Vlaamse kap niet goed zijn uitgevoerd; ook het gaandewerk functioneerde niet geweldig (de sporing van enkele wielen was gebrekkig), zodat van een echte maalvaardige molen geen sprake was.

In 1985 kwam er een andere steenschijfloop; bij de vervanging van beide roeden (1995 en 2001) werd de ophekking weer Vlaams gemaakt, dus een vlakke zeeg, hekwerk tot tegen askop zonder wafelingen, bordopstand in relatie tot hekkens overal gelijk en weinig kikkers per eind (hier vijf). Ook werden het kruihaspel vervangen door een meer streekeigen type en de niet-originele baard verwijderd.

De Witte Juffer

Deze molen had, voorzover bekend, nooit een naam.
In 2009 kwam hieraan onverwacht een einde: op zaterdag 18 juli kreeg deze molen officieel de naam ‘De Witte Juffer’. Burgemeester Jaap Sala onthulde de naam door een hoopje meel weg te blazen waarna de naam zichtbaar werd.
Op zich is deze naam niet heel slecht, maar de molen heeft uitstraling genoeg om het ook zonder naam te kunnen stellen.

De enige bovenkruier in Nederland met een Vlaamse kap.

De Witte Juffer

De Witte Juffer

De Witte Juffer, IJzendijke, Foto: Harmannus Noot (10-9-2015)
De Witte Juffer, IJzendijke, De nog altijd aanwezige kruihaken uit de tijd dat deze molen een kettingkruier was!  Foto: Hans Sonneveld (21-7-2007). | Database Nederlandse molens
De Witte Juffer, IJzendijke, De molen in de vreugd ter gelegenheid van het huwelijk van de dochter van de molenaar.  Foto: Pieter van Asten (april 2007). | Database Nederlandse molens
De Witte Juffer, IJzendijke, Foto: Eric Nas (26-9-2015) | Database Nederlandse molens
De Witte Juffer, IJzendijke, Foto: Willy Bauwens (30-5-2011). | Database Nederlandse molens
De Witte Juffer, IJzendijke, Molenaar zijn betekent meer dan alleen malen.Foto: Eric Nas (3-10-2015)
De Witte Juffer, IJzendijke, Foto: Harmannus Noot (10-9-2015) | Database Nederlandse molens

Laatst bijgewerkt: zondag 12 juni 2016 | Tellerstand Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Witte Juffer, IJzendijke home vorige pagina