Den Oord is een zeskante molen, volgens overlevering afkomstig uit de Zaanstreek en in 1824 via Deventer in Ommen geplaatst. Overtuigend bewijs voor deze herkomst is er echter niet en vermoedelijk terecht: vooral het voeghoutenkruiwerk doet veronderstellen dat de molen helemaal niet uit de Zaanstreek maar eerder uit een noordelijke provincie afkomstig moet zijn.
Tot het einde van de 19e eeuw werd gezaagd; nadien werden ook twee koppel maalstenen geplaatst.
In 1946 werd een gietijzeren as gestoken en kreeg de molen stroomlijnwieken. Evenwel duurde dit maar kort, want al in 1949 werden de hekkens verwijderd. In 1955 volgde zelfs onttakeling en stond de molen zo'n vijf jaar zonder roeden, staart en stelling.
In 1960/61 volgde een grote restauratie, naar idee en ontwerp van romantiserend architect Jan Jans. Het redde de molen van de ondergang maar ook ging erg veel verloren: zo heeft men het houtzaagwerk verwijderd, het balkengat gedempt en de schuren aan weerszijden meer volgens fantasie dan werkelijkheid gerealiseerd. Zeskant en kap behielden wél grotendeels hun oude proporties.
Onderin de molen bevindt zich al jaren het Streekmuseum van Ommen, waar in de maanden juni tot eind augustus oude ambachten worden gepresenteerd.
Op 10 juli 2019 kreeg de molen een antieke krukas, afkomstig van de verdwenen houtzaagmolen De Haan te Franeker. Deze heeft men met behulp van een kraan via een luik in het zeskant naar binnen kunnen hijsen. Ongetwijfeld is dit een eerste, maar zeer belangrijke, stap naar reconstructie van deze molen als houtzaagmolen. De krukas was aangekocht door de Ommer molenaar Anton Wolters.