Molen De Stofmolen, Wijdenes

Wijdenes, Noord-Holland

1608 EC Wijdenes
fietsroute in de buurt van De Stofmolen via fietsnetwerk.nl
| Kleine correctie(s)
Molen 05153 De Stofmolen (Wijdenes)
De Stofmolen te Wijdenes, op de voorgrond de oude maalderij, thans in gebruik als woning van de molenaar.

Wijdenes
Drechterland, Noord-Holland
Gemeente Venhuizen, sectie C, nr. 348
Groot maar wordt beperkt door beplantingen

Molenweg 1
1608 EC Wijdenes
F.J. Kalf
0229-501230

volgens afspraak voor info mailen naar f.kalf@planet.nl

Grenen achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw
inrichting

Eén koppel 17der en één koppel 16der kunststenen (op halfzolder); twee regulateurs; koekenbreker; kammenluiwerk.
Op de begane grond een elektrisch aangedreven graanschoner. Op de eerste zolder een buil, mengketel en pletter (elektrisch aangedreven).

Marmeren gedenkplaat met
"GEDENKSTEEN AAN DE HERNIEUWING ANNO 1911. HET BESTUUR JN KOOL KZ VOORZ. A.GROOT. SECR. P.HOUTEN JB KLERK A.MANTEL M.BAKKER GZ C.DUIN".

Tweede gedenkplaat met de tekst:
"GEDENKSTEEN RESTAURATIE ANNO 2005 IN OPDRACHT VAN HET GEMEENTE BESTUUR VAN VENHUIZEN UITGEVOERD
DOOR DE FA POLAND en Zn OTERLEEK".

42 ijzeren rollen; kruirad
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok.

Steenschijflopen 24 staven, steek 10,7 cm.

De Prins van Oranje ✉︎ 673 1870 1911 aanw.

Fa. de Boer, Zaandam (1911)
eigendomshistorie

In december 2022 is deze molen overgedragen aan bovengenoemde stichting. Daarvoor was de gemeente Drechterland eigenaar, daarvoor de toenmalige gemeente Venhuizen.

geschiedenis

Al op een in 1680 uitgegeven kaart staat op deze plaats een korenmolen aangegeven. Tot 1911 stond hier een kleine, vermoedelijk 17de eeuwse achtkante bovenkruier. In 1911 werd de molen vervangen door de uit Zaandijk afkomstige oliemolen Het Vette Schaap.

De afbraak te Zaandijk vond plaats in april 1911: voor f 2000,-- verkocht Jacobus Honig Cz. deze molen aan de bekende molenslopersfirma Gebr. de Boer te Oostzaan. Hierna werden de onderdelen per schip naar Hoorn en vandaar naar Wijdenes gebracht.
De nieuwe molen werd vlak naast de oude Stofmolen gebouwd, zodat die gedurende de bouw van zijn opvolger in bedrijf kon blijven. Toen de herbouw door dorpstimmerman Groot en de mannen van De Boer was voltooid, had het hele werk ca. ƒ 11.000,-- gekost.
In 1924 is tegen het onderachtkant een stenen aanbouw gemaakt voor een mechanische maalderij. Niettemin bleef de windmolen als maalwerktuig in bedrijf tot 1951.
Nadat het maalbedrijf was opgeheven, kocht de toenmalige gemeente Wijdenes de molen aank en nam de bovenverdieping van de stenen aanbouw in gebruik als vergaderzaal. Nadien werd hierin de beroemde kantklosschool van Wijdenes gevestigd.

Sinds 1970 wordt de molen weer met enige regelmaat in werking gesteld en later ook weer maalvaardig gemaakt, waarna er op vrijwillige basis ook soms weer werd gemalen.

Aan het eind van de 20ste eeuw werd duidelijk dat deze molen aan een zeer grondige herstelbeurt toe was; in september 2001 volgde stilzetting.
In 2004 werd met de restauratie begonnen: de gemetselde onderbouw bleek dermate slecht dat deze geheel moest worden vernieuwd. Het bovenachtkant bleef al die tijd, zwaar onderstut en zonder roeden, op zijn plaats. Kap, staart en stelling werden eveneens geheel of grotendeels vernieuwd. Op 24 augustus 2005 werden de roeden weer gestoken. Niet lang daarna was de molen weer maalvaardig.

Constructie

Het berookte grenen achtkant van deze voormalige oliemolen is geplaatst op een ca. 6,6 m. hoge stenen onderbouw. Merkwaardigerwijs ligt de stelling hier 0,6 m. boven de bovenkant van de stenen onderbouw. Hij is vanaf de lager gelegen maalzolder slechts via een trapje te betreden. Vermoedelijk lag de stelling toen de molen nog in Zaandijk stond 0,6 m lager en was de vlucht toen iets groter.
In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, zijn in het bovenachtkant per veld drie in elkaar gewerkte veldkruisen aanwezig.
Bij de verbouwing tot korenmolen is de oorspronkelijke indeling gewijzigd door het aanbrengen van een tussenvloer op de lege zolder. Onder deze vloer bevinden zich het spoorwiel en de beide steenschijflopen.
Evenals bij de korenmolen te Bovenkarspel staat ook hier de koningspil op een verschuifbare wervelbalk. Het spoorwiel moet een vermaakt steenwiel zijn, waarschijnlijk afkomstig uit Het Vette Schaap evenals het grootste deel van het verdere gaande werk. De bovenschijfloop dateert vermoedelijk van 1911.

toelichting naam

De voorganger van de huidige molen werd al "Stofmolen" genoemd. Volgens overlevering zou de bouw daarvan geheel bekostigd zijn met stuivertjes. Daarom schijnt de molen vroeger 'stuivertjesmolen' te zijn genoemd, wat later tot 'stofmolen' is verbasterd.