Molen Jansmole, Goëngahuizen

Goëngahuizen, Fryslân

8497 NL Goëngahuizen
fietsroute in de buurt van Jansmole via fietsnetwerk.nl
| Molenaars
Molen 06486 Jansmole (Goëngahuizen)
De molenaar schrijft: Bezoek is tamelijk zeldzaam op poldermolens. Als ze zich aankondigen hijsen we de vlag.

Goëngahuizen
Smallingerland, Fryslân
Gemeente Boornbergum, sectie D, nr. 723

Peansterdyk 10B
Kees Munting / Rudolphus Wagenaar / Rob De Vries / Dick Steenwijk
06-33640324

Als de molen draait en op afspraak

Voor een afspraak kunt u kontak op nemen met de molennaar, zie website.

Vierkante ondertoren gedekt met dakpannen
Bovenhuis gedekt met houten delen

Houten vijzel, helling 22°, L=2,10 m., 3 gangen, D=100 cm., sp.= 84cm.

Zetelkruiwerk; kruihaspel
Hoepelvang (metaal), uitgevoerd als trekvang.

Onderwiel 33 kammen
Vijzelwiel 29 kammen

Oud-Hollands met a-symmetrisch getimmerde achterzomen
Buurma ✉︎ 242 binnen 1990 1990 binnen aanw. 14,00
Buurma ✉︎ 243 buiten 1990 1990 buiten aanw. 14,00

Bouw 75 ✉︎ g.n. 2011 2011 aanw.
Gieterij Hardinxveld ✉︎ 37 1990 1990 2011

Agricola Bouw (vh. Bouw 75), 2010/11
De Jansmolen bemaalde voorheen de voormalige polder Van der Meer.

Een oorspronkelijk bouwjaar was tot 2019 niet bekend of overgeleverd, al was wel bekend dat al zeer lang op deze plaats een spinnekop heeft gestaan, zo staat de molen in 1832 in het kadaster vermeld.
Inmiddels heeft dendrochronologisch onderzoek (onderzoek naar de leeftijd van het in de molen gebruikte hout) uitgewezen dat deze molen voor Friese begrippen echt heel oud is, sterker nog: dit is voorzover nu bekend de oudste nog bestaande molen in Fryslân. Bepaalde delen van ondertoren en -tafelement zijn vervaardigd uit eiken die in of omstreeks 1726 zijn gekapt.
Duidelijk is evenwel ook dat dit alleen de ondertoren geldt: het bovenhuis is al diverse malen geheel vernieuwd.

Deze molen beleefde met enige 'regelmaat' de cyclus: stilstand-verval-herstel (etc.) beleefd. Op foto's uit 1952 (te zien in Allemolens) lijkt deze molen, met zijn buurmolen De Modderige Bol, al buiten bedrijf. In 1957 stond de molen met een gebroken roede, maar daarna moet men toch weer het nodige herstel hebben uitgevoerd, want op foto's van rond 1970 is de toestand redelijk, zij het statisch. Bovendien lijken beide roeden te kort.

In 1980 was opnieuw duidelijk sprake van verval en rond 1982 was dat dramatisch te noemen: het bovenhuis was zeer slecht (en provisorisch ondersteund) en het wiekenkruis hing er schots en scheef bij.

In 1990/91 volgde zeer groot herstel, waarbij onder meer een nieuwe gietijzeren bovenas werd gestoken (ter vervanging van de fraai met Franse lelies beschilderde houten as). Maalvaardig maken was er nog niet bij: bij wijze van bovenwiel plaatste men een soort schijf op de as: hiermee kon de molen draaien (en worden gevangen).

In 2010/11 heeft men de molen opnieuw gerestaureerd en nu voorzien van een echt binnenwerk met kamwielen. In december 2011 kreeg de molen een houten vijzel, zodat ook weer gemalen worden, zij het in circuit. De gietijzeren as kwam bij deze gelegenheid te vervallen: de Jansmole kreeg een nieuwe houten bovenas. In het algemeen vindt men in Friesland dat een spinnekop een houten bovenas dient te hebben.

De molen draait zeer regelmatig.

toelichting naam

Deze molen werd, naast "Jansmole", ook wel "De Modden" genoemd. Deze laatste naam erkent men inmiddels niet meer.