Molen Nooit Gedagt, Woudrichem

Woudrichem, Noord-Brabant

Winkel: donderdag, vrijdag en zondag 13.00 - 17.00 uur; zaterdag 10.00 - 17.00 uur.

Uitgebreid assortiment meelproducten

AKG lid

Achtkante stenen molen, gedeeltelijk gepleisterd
inrichting

Eén koppel 17der kunststenen; regulateur; pletter; buil; elevator; transportschroef; mengketels; sleepluiwerk. Een koppel elektrisch aangedreven stenen in de onderbouw.

versieringen

Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften '1662 - 1945' '1995' en daaronder 'Nooit Gedagt'

Gevelsteen met de tekst:
De eerste steen gelegd door
M.J.Chr. Worrell
Burgemeester van Woudrichem
27-04-1991

Engels. Kruirad.
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Deze molen heeft bij de reconstructie van 1990/95 geen wiekverbetering gekregen.

Gieterij Hardinxveld ✉︎ 40 1990 1995 aanw.

Fa. van Straten, Eindhoven (metselwerk); Fa. Straver, Almkerk (molenmakerswerk)(1995)
eigendomshistorie

Deze molen is vanaf de bouw in handen van de stichting die streefde naar (weder)oprichting van de in 1945 verwoeste voorganger.

geschiedenis

De molen is oorspronkelijk waarschijnlijk omstreeks 1662 gebouwd, maar naar men aanneemt heeft hier al veel eerder een molen gestaan. Uit een opsomming (rond 1280) van goederen die van de Graaf van Holland in leen werden gehouden blijkt er sprake te zijn van een windmolen.
De korenmolen Nooit Gedagt staat van oudsher op de stadswal van de vesting Woudrichem. Deze wal maakte deel uit van de verdedigingswerken, die in opdracht van prins Willem van Oranje zijn ontworpen door de bekende vestingbouwer Adriaan Antonisz. In 1583 ging hij aan de slag om het karwei vier jaar later af te sluiten. Door de ligging van Woudrichem was het stadje van oudsher een belangrijk strategisch punt. Samen met Gorinchem en Loevenstein werd het ook wel de IJzeren Driehoek genoemd.

Terugtrekkende Duitse troepen bliezen de oorspronkelijke molen op 21 april 1945 op, bang dat de geallieerden deze als uitkijkpost zouden gebruiken. Zij gebruikten hierbij zoveel dynamiet, dat niet alleen de molen geheel verwoest werd, maar ook grote delen van Woudrichem schade opliepen. Molenaar Versteeg was zijn molen en daarmee ook zijn bron van inkomsten kwijt.
Een deel van de overgebleven stenen werd hergebruikt voor een schuur die achter het oorspronkelijke molenaarshuis staat. Op sommige stenen is de teer nog te vinden waarmee de molen vanaf de kuip tot aan steenzolderhoogte besmeerd was. Van de molen zelf wordt nog de hals van de bovenas bewaard.

Vanaf 1972 is er serieus over gedacht, de molen te herbouwen. In eerste instantie overwoog men, een molen uit België aan te kopen. Later formeerde de Stichting Visserijmuseum een werkgroep die contact opnam met ing. Jan den Besten uit Loenen aan de Vecht. Deze maakte vervolgens een bouwbestek.
Pas in 1988 bleek er schot in de zaak te komen toen het ministerie van Cultuur en de Provincie Noord-Brabant geld beschikbaar stelde. Op 5 mei 1990 werd daadwerkelijk aangevangen met de herbouw. Op 31 mei 1996 vond de officiële opening van de nieuwe molen plaats.

Als molenaar trad hier aanvankelijk Peter Voogt op; thans is dat Bart Mols. Deze bemaalt sinds 1 januari 2006 de molen beroepsmatig, inmiddels met een team van molenaars, dat ook  'De Vlijt' in Wageningen exploiteert.

Een van de zeer weinige achtkante stenen molens van Nederland en de enige met stelling.