Oerle, Noord-Brabant

Sint Jan

J.A.A. de Jongh
Het malen van graan op vrijwillige basis
John de Jongh / Thijs Michielsen
 Als de molen draait en op afspraak; meelverkoop.
Vrij groot, mooi gelegen tussen weilanden en akkers. Wel zijn er veel bomen in de omgeving, waardoor het zicht uit sommige hoeken wordt verminderd. De windvang ondervindt er weinig hinder van.
570
NB122
10007
g.m.

Sint Jan

Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw
Binnenroede systeem Fauël (fokwieken) met remkleppen; buitenroede Oud-Hollands
Deze molen is vanaf de bouw uitgerust met genoemde wiekverbetering.
klik voor meer info Nijmeegsche IJzergieterij 0008 1985 1987 aanw.
Neutenkruiwerk; kruilier
Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok
Eén koppel 16der blauwe stenen; mengketel; centrifugaalbuil; jacobsladder; pletter; bunker voor 7 ton; sleepluiwerk; afschietwerk
van de stelling: 5,50 m.
De Jongh Molenbouw, Veldhoven (1987)

Sint Jan

Versiering

Aardige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met in rood de tekst 'Anno 1987' en daaronder 'Sint Jan'.

In het rietdek aan de zuidkant het jaartal '1987'.

Sint Jan

Sint Jan

Geschiedenis

De molen is tussen 1985 en 1991 gebouwd met onderdelen van enige gesloopte molens. Zo dateert het achtkant uit 1870 en is afkomstig uit het Duitse Leezen (bij Lübeck); de 40.000 stenen van de onderbouw komen van een in 1986 gesloopte molenromp uit Vught.
In het voorjaar van 1987 is begonnen met de daadwerkelijke bouw op locatie. Nog voor de jaarwisseling konden achtkant en kap worden geplaatst.

De bovenas uit 1985 was oorspronkelijk voor een andere molen bedoeld en moest worden doorboord. Dat boren mislukte echter, waardoor deze as niet meer voor die molen kon worden gebruikt maar wel geplaatst kon worden in een molen die een dergelijke constructie niet nodig had. In 1989 werden beide roeden gestoken.

Opmerkelijk in het gaandewerk zijn de enorme aantallen kammen resp. staven van spoorwiel en steenschijfloop.

Het Oud-Hollands wiekentuig, dat vanaf de bouw op de buitenroede aanwezig is geweest, verkeert in minder goede staat (mei 2012) en zal binnen afzienbare tijd worden vervangen door het systeem-Van Bussel.

Sint Jan

Aanvullingen

Deze molen is vernoemd naar de beschermheilige van Oerle: Sint Jan, of beter gezegd: Johannes de Doper.

Vermoedelijk is dit de zuidelijkste molen van Nederland met een 'noordelijke' stelling (acht schoren met 'kraaienpotenconstructie').

Sint Jan

Sint Jan