De Twee Vrienden
4625 CJ Bergen op Zoom
N 51.478943 O 4.305897
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Toon deze molen in Google Streetview
Zaterdag 14.00 - 17.00 uur en op afspraak.
Meelverkoop.
Zaterdag 14.00 - 17.00 uur en op afspraak.
Meelverkoop.
Ronde stenen molen
Gedekt met dakleer
Deze molen heeft nooit een wiekverbetering ondergaan.
|
Eén koppel 16der blauwe en één koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk
Bovenwiel 65 kammen
Bovenschijfloop 32 staven, steek 12 cm.
Spoorwiel 84 kammen
Steenschijflopen 28 (kunststeen) resp. 26 (blauwe steen) staven, steek 9,7 cm.
Overbrengingsverhouding 1 : 6,09 resp. 1 : 6,56
Eenvoudige baard, blauw geverfd met in kleine letters het opschriften 'De Twee Vrienden' , '1890' en de initialen 'JCW' en 'FCvD' .
Op de sluitsteen boven de molenpoort staat:
Joh. Babt. Janszoon Jac. Elst 25 Juni 1890 J. Sebers 1810.
Opvallend aan de bovenzijde van de romp is de horizontale band in de kleuren van de Nederlandse vlag. De kleur blauw valt verder sterk op: niet alleen de baard, maar ook de windpeluw is daarin uitgevoerd.
Boven de vensters zijn witte bogen geschilderd en er is een rond venster aangebracht.
De voorganger van deze molen was een standerdmolen en stond niet op dezelfde plaats. Deze, 'Heimolen' genaamd, was rond 1650 de banmolen voor Zuidgeest, Borgvliet en Woensdrecht en ging in 1675 in vlammen op. Vervolgens is deze herbouwd, deed dienst tot 1890, waarna de huidige stenen molen werd gebouwd.
Winkelier-herbergier Elst verkreeg, met een collega, in dat jaar van het stadsbestuur vergunning om een houten windkorenmolen op te richten op een 3,5 m. hoge heuvel aan de Huijbergschebaan, met gebruikmaking van materialen van de Heimolen.
Duidelijk is, dat de plannen daarna zijn gewijzigd: aan de Huijbergschebaan staat sinds 1890 een stenen beltkorenmolen met de naam "De Twee Vrienden". Dit staat samen met de initialen JCW links en FCvD rechts op de blauwe molenbaard met witte bies geschilderd. 'JCW' staat waarschijnlijk voor J.C. Woudts, de molenmaker die de molen optrok en daarin veel materiaal van de gesloopte standermolen verwerkte.
De laatste particuliere eigenaar, J.C. van Dorst, gebruikte de molen zelf niet meer: het molenerf diende als parkeerplaats voor zijn vrachtwagens. Via een projectontwikkelaar kwam de inmiddels behoorlijk vervallen molen in 1980 in bezit van de gemeente Bergen op Zoom.
De gemeente liet vrij snel na de aankoop een grootschalige restauratie uitvoeren. Gedurende het gehele jaar 1981 werd aan de molen gewerkt. Zo moest de kap vrijwel geheel worden vernieuwd en was ook een nieuw bovenwiel noodzakelijk. Begin 1982 stond er een fraai gerestaureerde molen, die sindsdien geregeld op vrijwillige basis in bedrijf wordt gesteld waarbij ook wordt gemalen.
In de molenromp zijn de sporen van de oude standerdmolen nog te zien.
Tekst | | Stuur ons uw teksten over de motor in deze molen (indien van toepassing) |
Foto's |