Vanwege een in deze molen aanwezige inscriptie is vaak gesteld dat 1506 het bouwjaar is. Standerdmolen-experts hebben echter na uitvoerig onderzoek vastgesteld dat deze molen een bij uitstek 18de-eeuwse constructie heeft. Het lijkt waarschijnlijk, dat deze standerdmolen in de 18e eeuw nieuw is gebouwd als opvolger van een veel oudere molen. Uit sommige bronnen is bekend, dat hier in 1419 al een molen moet hebben gestaan.
De molen behoorde lange tijd - nog tot in de 20ste eeuw - aan de Heren van Asten. In 1953 werd de molen verkocht aan de familie Van Stekelenburg. In 1961 werd groot herstel uitgevoerd.
In de nacht van 15 op 16 juni 1970 werd deze molen het slachtoffer van brandstichting maar bleef, zij het zwaar beschadigd, overeind.
In 1973-1975 is de molen geheel hersteld en daarbij een klein stukje (negen meter) verplaatst en op een kunstmatige heuvel gezet.
Over deze restauratie is indertijd nogal wat te doen geweest; men had de beschadigde molen min of meer opgegeven en al een andere molen aangekocht om deze te vervangen: de Stermolen uit Eksel (België).
Dit opmerkelijke plan ging evenwel niet door: de Stermolen kon te Eksel blijkbaar toch niet worden gemist en werd vlug 'geklasseerd' (Vlaams voor: "op de monumentenlijst gezet"). Die molen mocht dus niet meer worden verkocht en zodoende werd de Astense standerdmolen niet vervangen maar geheel gerestaureerd en vervolgens feestelijk in gebruik genomen.
In 1993 was de steenbalk versleten. Deze balk is niet gemakkelijk te vervangen omdat de hele kast van de molen daarop steunt. Toen bleek dat geen enkele hijskraan dicht genoeg bij de molen kon komen, heeft de molenmaker de klus op de klassieke manier geklaard: onder elke hoek van de kast werd een paal met een vijzel geplaatst; nadat de vier palen onderling met elkaar verbonden waren, is de kast vervolgens geleidelijkaan omhoog gevijzeld, waarna er ruimte kwam om de oude balk te vervangen.
Begin 2015 werden beide roeden gestreken om te worden gerepareerd. Enige tijd later zijn zij weer gestoken.