Molen De Hoop, Swartbroek

Swartbroek, Limburg

Marcel van Nies (10-9-2017)

Swartbroek
Weert, Limburg
Gemeente Weert, sectie AA, nr. 440
landschappelijke waarde
Zeer groot maar wordt verminderd door bebouwing en beplantingen; de windvang is echter zeer behoorlijk.

Coolenstraat 24b
6005 NZ Swartbroek
06-1426 1979

Als de molen draait en de blauwe wimpel aanwezig is en op afspraak.

Houten achtlkant, gedekt met dakleer, op stenen onderbouw
inrichting

Eén koppel 17der kunststenen op windkracht (steenzolder); één koppel 16der kunststenen (op maalstoel op maalzolder), electrisch aangedreven; één koppel 17der blauwe stenen op steenzolder (niet in gebruik); elevator; sleepluiwerk. Borstelbuilmachine.

Aardige baard, voorzien van de afbeelding van een korenaar en het opschrift '1849 1905'

De achterbaard is voorzien van het opschrift 'Anno 1849'.

Bovenop de kap een windvaan in de vorm van een molenaar die zakken sorteert.

Boven de ingang een gevelsteen met hierop:
1849
1905
1980
met links en rechts van deze jaartallen een korenaar.

Hierboven een houtsnijwerk met als opschrift: DE HOOP. Onder dit opschrift enige takken uitgesneden, erboven enige kleine versieringen. Links en rechts van het opschrift zijn leeuwen uitgesneden.

Links hiervan een bord, bestaande uit drie delen, bruin geschilderd met witte rand met het opschrift:
Door 's-Heren zegen
Wind-en-kracht
Word hier het
Graan tot meel
Gebracht
Niet-door-stoom
Of door-het-vuur
Maar-de-werking
Der-natuur

N.B. Het houtsnijwerk is vervaardigd door molenmaker George Adriaens.

Hierboven een houtsnijwerk in de vorm van een wapenschild, met opschrift: IN STORMEN STERK. Wit geschilderd met groene letters en een groene rand onderaan.

Engels met 34 rollen; kruilier
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel (incompleet)..

Steenschijflopen 34 staven

Systeem Fauël met remkleppen en uitneembare borden op beide roeden
wiekverbeteringen

In 1938 kreeg deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel; in 1955 werden op de buitenroede bovendien neusremkleppen gemonteerd.
Bij de ingrijpende restauratie en verhoging van 1981/84, werd op beide roeden het systeem Fauël (fokwieken) met remkleppen aangebracht. De remkleppen zijn eventueel uitneembaar.

As 302, Enthoven & Co, L.I.
Enthoven & Co, L.I.
✉︎ 302 1861 1905 aanw.

Hier gebouwd met een achtkant uit Vlaardingen, daterend van 1849.

? (1905) Fa. Gebr. Adriaens BV, Weert (1987)

De molenstichting Gebr. Adriaens is eigenaar sinds 2010; daarvoor de Gebr. Adriaens BV.

geschiedenis

De herkomst van deze molen is bekend: in 1905 bood de magnesitfabriek Roosenboom & Co. te Vlaardingen haar pelmolen De Hoop (een stellingmolen anno 1849) voor de sloop te koop aan. Na afbraak ter plaatse volgde transport naar Limburg en nog in 1905 werd de molen in Swartbroek als beltkorenmolen herbouwd.
Opdracht tot bouw van deze molen was gegeven door Peter Jan Joosten, destijds eigenaar van de St. Joseph te Kreijel. Hij verpachtte de molen vervolgens aan Antoon Weekers. Weekers was voordien werknemer van Joosten. Enkele jaren na het overlijden van Joosten verkocht zijn weduwe de molen aan Weekers.

In 1923 kwam de molen in handen van bakker-molenaar Johannes Wilhelmus Roelofsen. Deze gebruikte de molen intensief en wijzigde in 1935 het binnenwerk: hij bood althans toen het spoorwiel te koop aan (aan te nemen is dat hij toen een nieuw of tweedehands spoorwiel heeft laten aanbrengen).
In 1938 volgde weer een grote klus: er werden andere roeden gestoken, de kap (windpeluw en voeghouten) werd naar achteren gebracht en ook het bovenwiel verhangen. Verder werd het wiekenkruis gestroomlijnd.

In de jaren '50 werd de molen eigendom van Franciscus Albertus Munster, die hem in 1954/55 wederom grondig liet herzien en daarna feestelijk in gebruik nam.
Helaas duurde de wederopstanding van deze molen slechts een ruim half jaar: er kwamen  problemen. Stilstand volgde, een deel van de belt werd afgegraven voor de bouw van een loods (waardoor de molen ook niet meer kon worden rondgekruid). De toestand ging snel achteruit, de molen kwam rond 1970 met kale roeden te staan en later werd zelfs een sloopvergunning aangevraagd.

Zover kwam het niet: bij een grote restauratie, die werd gestart in 1981, werd de gemetselde onderbouw zes meter verhoogd en aldus werd deze beltmolen een stellingmolen. In 1984 was de herboren molen maalvaardig; de officiële opening vond uiteindelijk plaats op 26 april 1986.

De molen is ingericht voor het malen van tarwe, rogge en boekweit en regelmatig in bedrijf als productiemolen. De hoofdfunctie is het malen van meel voor bakkers en boekweit voor slagers.

De eerste zolder is vrijgemaakt van de silo's maar kan ook worden gebruikt voor exposities.

toelichting naam

Het is aan te nemen dat deze molen de naam "De Hoop" heeft 'meegenomen' uit zijn plaats van herkomst, Vlaardingen.