Grathem, Limburg

Grathemermolen

Foto van Grathemermolen, Grathem, Harmannus Noot (14-9-2015) | Database Nederlandse molens
© Harmannus Noot (14-9-2015)

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspanõlPortuguesePусский简体中文

Grathemermolen

1874
1995
Watermolen
Onderslagrad; daarnaast een turbine
Korenmolen
Brugstraat 13
6096 AA Grathem
Uffelse Beek
X: 187953 Y: 355752
N 51.190193 O 5.858528
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Toon deze molen in Google Streetview
Limburg
Leudal
Grathem
Gemeente Grathem, sectie D, nrs. 1106 en 1388
Stichting Limburgs Landschap

De Stichting Limburgs Landschap is eigenaar sinds 10 september 2017. Die dag werd de molen voor € 1,-- overgedragen door de gemeente Heythuyzen.

Maalvaardig
Vh. het malen van graan, thans buiten bedrijf.

Groot

Tom Boots
06-37283192

Per 1 april 2022: iedere zaterdag in de oneven week 13.00 - 17.00 uur.

 

Fietsroute in de buurt van Grathemermolen via fietsnetwerk.nl
413
02784 a
 
Vaags
Groot Wesseldijk
Verbij

Grathemermolen

Constructie

Constructie

Roeden etc.

Kruiwerk etc.

Het rad drijft twee koppel stenen aan, waarop tarwe en boekwei gemalen kunnen worden. De turbine drijft een voersteen en een mengketel aan en daarnaast een luiwerk, punter en pletter

Onvoldoende gegevens bekend

Het chronogram met de tekst: 'Is hernIeUWD Door De eChtgenooten L sChreUrs en I jaCobs' herinnert aan de grote ombouw van 1874.
De letters die in grote kapitalen weergegeven zijn: IIUWD DDC LCUIJC, de letter W moet gelezen worden als V V, de U als een V en de J als een I. Dan kan uit de letters het getal 1874 gemaakt worden: DDDCCCLVVVVIIII.

Grathemermolen

Verwijzingen

Grathemermolen

Geschiedenis

Geschiedenis

Reeds in de 14e eeuw lag in Grathem de banmolen van het stift van Thorn, later kwam de molen in bezit van de adellijke familie De Borchgrave d'Altena die op het kasteel Groot Buggenum in Grathem woonde, en vervolgens door huwelijk in de familie De Geloes d'Elsloo.
In de eerste helft van de 19e eeuw was de watergraan- en oliemolen eigendom van Antonia Enestina Francisca, gravin de Borchgrave d’Altena. Ze was gehuwd in 1813 en later weduwe van Charles Emile Marie Maur Servais. graaf de Geloes d’Elsloo. Na haar dood vererfde de molen met huis en erf in 1861 aan Theodore Maur Constantin Charles graaf de Geloes d’Elsloo te Lauvergnac (Gué rande, Frankrijk) en zijn zuster. Na deling in 1871 werd de graaf alleeneigenaar. Een jaar later verkocht hij de molen met aanhorigheden aan de molenaar-pachter Louis Schreurs, gehuwd met Ida Jacobs.

In die tijd had de molen twee onderslagraderen, die schuin achter elkaar in een eigen ark hingen. Het voorste rad, van de korenmolen, had een middellijn van 5,40 m. en een breedte van 0,59 m.; het rad van de oliemolen mat 5,12 bij 0,52 m. De molen verkeerde als geheel in slechte staat. De nieuwe eigenaren lieten de molen grondig verbouwen; ook werd het hout van de sluiswerken en beschoeiingen vervangen door steen. In juni 1874 wordt begonnen aan de renovatie. Het chronogram (zie 'Versieringen') herinnert aan deze grote ingreep.

In 1903 verkocht het echtpaar Schreurs-Jacobs de molen met huis en aanhorigheden aan Mathieu Tijssen. Hij was een neef van Ida Jacobs; zijn vrouw een nicht van Louis Schreurs. Tijssen liet de molen met het gangwerk verbouwen. Op 8 augustus 1915 kreeg hij toestemming van het provinciaal bestuur voor het plaatsen van een waterturbine en het aanpassen van de waterwerken. De molen had voordien een ingebouwd waterrad met een middellijn van 6,10 m., een breedte van 2,08 m. en een schoephoogte van 1,25 m. Van dit voortreffelijke waterrad zijn de eikehouten schoepen bewaard gebleven. Zij dienden als vloerdelen van de hooizolder. De verticale turbine kon bij een waterhoeveelheid van 1300 liter per seconde en een toerental van 70 omwentelingen per minuut, 10 PK ontwikkelen. De turbine met het nieuwe ijzeren drijfwerk werd geleverd door de firma Atorf & Propfe uit Paderborn (Dld). De overbrengingsverhouding van het gangwerk bedraagt 1:1,5.

Het zware gangwerk bestaat uit een stalen molenas die op de begane grond is gelagerd en via een conische tandwieloverbrenging door de turbine wordt aangedreven. Op de zolder lagen vroeger twee koppel 17der stenen naast elkaar. De lange spil van elk koppel wordt gesteund door een spoorbok en wordt via een zware conische tandwieloverbrenging (1 : 1) door de molenas aangedreven. Met behulp van een schroefinrichting kan het horizontale tandwiel op de steenspil uit het vertikale tandwiel op de molenas worden gelicht en wordt het betreffende koppel stenen uit het werk gezet. In de turbinekamer werd in 1916 een Stockport-zuiggasmotor als hulpkracht gelegd, die met een riem rechtstreeks de molenas aandreef. Deze as dreef in de turbinekamer tevens een dynamo aan, die tot het einde van de jaren twintig een deel van het dorp van elektrisch licht voorzag hetgeen zeer nuttig was, want pas in 1930 werd Grathem op het elektriciteitsnet aangesloten. Daarna werd een elektromotor als hulpkracht gebruikt.

Tijssen overleed in 1926; zijn bedrijf werd voortgezet onder de naam De erven Tijssen; bedrijfsleider was de bekwame Theo Janssen. In 1977 verkocht de familie Tijssen de molen met woonhuis en aanhorigheden aan Louis Gielen uit Wessem.

In het midden van de jaren vijftig werden door Van Aarsen Molenbouw uit Panheel, in het voorste gedeelte van de turbinekamer een elektrische hamermolen en in de molen een mengketel geplaatst. Het koppel stenen dat in de molen de voorste positie innam, werd verwijderd en de molenas ingekort. Op de zolder staat een walsenstoel die als pletter wordt gebruikt, en een graanreiniger; beide machines worden door de molenas aangedreven. In een bijruimte staat een buil, waarmee boekweitmeel wordt gezeefd.

In 1995 werd een waterrad naar oude voorbeelden toegevoegd; de turbine bleef evenwel gehandhaafd en volledig maalvaardig. Eind 2006 beëindigde molenaar Louis Gielen het maalbedrijf; het beheer werd toen overgenomen door vrijwillig molenaar Reinier den Uyl.

Na maart 2011 is er een tijdlang niet meer gemalen. De maalvaardigheid van de molen bleek te beperkt door een ongunstige overbrengingsverhouding en een te geringe toevoer van water, gecombineerd met een ark die ook niet geheel voldeed. Boekweit malen ging relatief nog het beste. In december 2011 werd zelfs even het draaien met de molen beëindigd.

Begin 2012 is het malen met de molen overgenomen door de familie Bökkers. De molen werd opnieuw maalvaardig gemaakt en was weer volop in bedrijf. In de molenwinkel werden naast (bio)meelproducten ook streekproducten verkocht. Helaas kwam op 11 januari 2013, door het onverwachte overlijden van de nog jonge Jan-Willem Bökkers, hieraan alweer een einde.
Inmiddels is de draad opgepakt en de molen weer regelmatig draaiend te zien.


Grathemermolen

Grathemermolen

Historische foto's

Historische foto's

Kijk op allemolens.nl voor historische foto’s en documenten van deze molen.
Vaags
Groot Wesseldijk
Verbij

Grathemermolen

Actuele foto's

Grathemermolen, Grathem, Harmannus Noot (14-9-2015) | Database Nederlandse molens
© Harmannus Noot (14-9-2015)
Grathemermolen, Grathem, Jan van der Molen (september 2005). | Database Nederlandse molens
© Jan van der Molen (september 2005).
Grathemermolen, Grathem, Harmannus Noot (14-9-2015) | Database Nederlandse molens
© Harmannus Noot (14-9-2015)
Grathemermolen, Grathem, Jan van der Molen (september 2005). | Database Nederlandse molens
© Jan van der Molen (september 2005).
Grathemermolen, Grathem, De kleppen van de turbine. Lida Goede (20-09-2008). | Database Nederlandse molens
© De kleppen van de turbine. Lida Goede (20-09-2008).
Grathemermolen, Grathem, Marcel van Nies (2-10-2016). Zwart: turbine aangedreven; Geel: rad aangedreven | Database Nederlandse molens
© Marcel van Nies (2-10-2016). Zwart: turbine aangedreven; Geel: rad aangedreven
Grathemermolen, Grathem, Marcel van Nies (2-10-2016) | Database Nederlandse molens
© Marcel van Nies (2-10-2016)
 

Draag zelf bij

    Tekst  
Stuur ons uw teksten over deze molen
  |   Stuur ons uw teksten over de motor in deze molen (indien van toepassing)
Vanwege migratie van de server is het even niet mogelijk om teksten in te sturen.
   
    Foto's  
Stuur uw foto's van deze molen (ook eventuele motor)
Vanwege migratie van de server is het even niet mogelijk om foto's in te sturen.